Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Черешов сок: утолява жаждата

Черешовият сок е освежаваща напитка, приготвена от череши. Характеризира се със сладко-кисела нотка и е много популярен както самостоятелно, така и като съставка в различни кулинарни произведения. Черешовият сок е не само вкусен, но съдържа витамини и антиоксиданти. Това популярно средство за утоляване на жаждата е много подходящо за освежаване през лятото.

Полезна информация

Черешовият сок има следните специални качества

Детайлно изображение на черешов сок

Черешовият сок може да бъде от череши или вишни. Плодовият и сладък вкус често е обогатен със захар, а понякога и с витамин С. Има тъмночервен цвят и сладко-кисел вкус. Черешовият сок съдържа витамини, минерали и антиоксиданти. Богат е на антоциани и фибри. 


Произход

Откъде произхожда черешовият сок?

Родината на черешата е Турция. Оттам тя е пренесена първо в Италия, след това се разпространява в цяла Европа. Сладката череша се появява в Германия в началото на 16-и век.

Произходът на черешовия сок е тясно свързан с географския регион и районите за отглеждане на череши. Сокът се произвежда в различни части на света, където се отглеждат череши. Сред страните, известни с производството на черешов сок, са САЩ (особено щати като Мичиган, Вашингтон и Орегон), Канада, Турция, Франция, Германия, Италия и много други.


Сезон

Каква е сезонността на черешовия сок?

Сезонността на черешовия сок варира според района за отглеждане и сорта. Сладките череши се събират в края на пролетта и началото на лятото между май и юли, докато при вишните периодът на събиране е по-дълъг — между юли и август.


Употреба и съхранение

За какво се използва черешовият сок и как се съхранява?

Черешовият сок може да се използва по различни начини: самостоятелно като освежаваща напитка или смесен с други сокове за овкусяване на коктейли и приготвяне на смутита, както и за готвене и печива, например като съставка на сосове, маринати, десерти и торти.

Черешовият сок е хубаво да се съхранява при температура между 0°C и 4°C. След отваряне на бутилката е важно черешовият сок да се затвори, за да се предотврати замърсяване и да се запази вкусът. Освен това черешовият сок трябва да се съхранява в непрозрачен съд или тъмна бутилка, за да се предпази от пряка слънчева светлина.


Рецепти

Ето какво може да се приготви с черешов сок


Съставки

Какво съдържа черешовият сок

Черешовият сок съдържа витамин С, калий, магнезий и желязо. Той е богат на антиоксиданти като антоциани, които принадлежат към групата на флавоноидите и са причина за червения цвят на черешите. Черешовият сок обаче съдържа и естествени плодови киселини и много фруктоза, поради което е хубаво да се консумира само в умерени количества.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 41 kcal

Въглехидрати: 10,2 g

Белтъчини: 0,1 g

Мазнини: 0 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,01 mg

Витамин В2: 0,01 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 5 mg

Витамин Е: 0,1 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,2 mg

Калий: 100 mg

Магнезий: 4 mg

Натрий: 1 mg