Сок ацерола: Екзотична витаминна бомба
Сокът от ацерола е популярна напитка, която се приготвя от плода на ацеролата - дребен червен плод, подобен на череша, произхождащ от тропическите региони на Америка и по-специално от Бразилия. Този сок се радва на голяма почит по цял свят заради освежаващия си вкус. Ацеролата съдържа повече витамин С от всеки друг плод.
Лимоновият сок има следните специални качества
Сокът от ацерола често се определя като източник на витамин С и има плодов, кисел вкус. В зависимост от производителя и обработката той може да има различна консистенция и степен на сладост. В някои варианти може да е смесен с други плодови сокове или съставки като захар или мед. По принцип се препоръчва сокът да се пие добре охладен и след отварянето да се консумира в рамките на няколко дни.
Особености на ацеролата: Растението ацерола принадлежи към семейството Малпигиеви и носи научното наименование Malpighia glabra. Понякога я наричат и барбадосова вишна, тропическа вишна или пуерториканска череша.
Откъде произхожда сокът от ацерола?
Ацеролата произхожда от Южна и Централна Америка и се отглежда основно в държави като Бразилия, Перу и Мексико. Сокът обикновено се произвежда на място и след това може да се продава по целия свят. Все пак има някои предприятия, които произвеждат сок от импортирани плодове на ацерола.
Каква е сезонността на сока от ацерола?
Сокът на ацеролата се продава целогодишно, тъй като плодът може да се бере през цялата година в тропическите региони. В Бразилия, една от основните държави за производство на ацерола, реколтата е най-богата от декември до юли. В Европа сокът от ацерола по принцип се продава като импортиран продукт.
Сокът от ацерола се продава през цялата година, тъй като плодовете се берат и обработват по различно време. Наличността на сока от ацерола може да зависи от съответното място на продажба и каналите за дистрибуция. В много държави се продават и замразени пюрета от ацерола или концентрати на сокове от ацерола, които са налични през цялата година.
Научи повече за употребата и съхранението на сока от ацерола.
Сокът от ацерола, произведен от плодовете на ацеролата (Malpighia emarginata) съдържа витамин С и има освежаващ вкус. Сокът от ацерола често се използва в смутита, за да се добави по-високо количество витамин С, както и приятно кисел-плодов вкус. Той се използва като съставка в коктейли и безалкохолни напитки, за да се подобри вкусът и цветът им. Сокът от ацерола може да се използва и за производство на сладолед или сорбе, за да се придаде плодов вкус и естествен аромат.
Сокът от ацерола трябва да се съхранява правилно, за да бъде запазено качеството и трайността му. След отваряне на бутилката или контейнера сокът трябва винаги да се съхранява в хладилника, за да остане свеж. Освен това сокът от ацерола трябва да се пази от директна слънчева светлина, тъй като тя може да се отрази на качеството му. Препоръчително е да се съхранява в непрозрачен контейнер или тъмен шкаф. Ако искате да съхранявате сока по-дълго време, можете да го замразите, но имайте предвид, че след размразяването консистенцията може да е леко променена.
Какво съдържа сокът от ацерола
Сокът от ацерола се счита за богат източник на витамин С и също така съдържа други хранителни вещества като витамин А, витамин В-комплекс и минерали като желязо, калций и калий.
Калории: 22 kcal
Въглехидрати: 4,5 g
Белтъчини: 0,3 g
Мазнини: 0,3 g
Витамин А: 28 µg
Витамин B1: 0,02 mg
Витамин B2: 0,06 mg
Витамин B6: 0,01 mg
Витамин С: 1000 mg
Витамин Е: 0,3 mg
Калций: 10 mg
Желязо: 0,5 mg
Калий: 72 mg
Магнезий: 12 mg
Натрий: 3 mg