Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Френско грозде: дребни плодчета с ценен състав

Да се яде френското грозде направо от храста е едно от най-приятните и тонизиращи преживявания, които ни предлага градината. То е богатство за всяка плодова салата и освен това е основа за вкусни желета и мармалади, за ароматни сокове и апетитни десерти.

Полезна информация

Френското грозде има следните специални качества 

Прясно френско грозде в детайлен изглед

Френското грозде спада към семейство касисови. Плодовите храсти са известни с червените, черни и бели плодове на френското грозде. Плодовете са особено богати на витамин С и на важни минерали.

Различните сортове френско грозде

Някои сортове имат свободен растеж с провиснали клони, които се чупят лесно при вятър. Трябва да се избягват такива сортове в градината, както и сортовете, които дават „слепи“ пъпки без плод. Към препоръчваните сортове спадат Жокер ван тест, ранен сорт със стегнато, изправено стъбло, даващ богат добив с дълги гроздове и едри зърна. Виерланден рот, средно ранен, издръжлив сорт, с висок добив на големи, червени зърна по дълги гроздове. Червен късен Хайнеман с дълги и плътни гроздове, късен сорт, който зрее през август. Стеблото е силно, изправено, а растението е абсолютно непретенциозно.


Произход

Откъде произхожда френското грозде?

Френското грозде не се отглежда от дълго време – поне в сравнение с другите полезни растения: То е възникнало в края на 15 век в манастирските градини в Белгия и Северна Франция. Хората тогава са кръстосвали диво френско грозде от горите на Северна Америка, Северна Азия и Западна и Северна Европа – така се е родило френското грозде. От него произтичат множество сортове, които днес са обичани по целия свят. Дивото френско грозде се среща в Европа и днес в Белгия, Нидерландия, Франция, Германия, Австрия, Италия и Полша. 


Сезон

Каква е сезонността на френското грозде?

Сезонността на френското грозде е от юни до август. Френското грозде расте върху всякакъв вид почви, но въпреки това се нуждае от средно тежка, пропусклива почва, която да може да задържа влага през лятото и да е леко кисела или неутрална. 

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва френското грозде и как се съхранява?

Прясно френско грозде в детайлен изглед

Прясното френско грозде може да се консумира директно. Малките червени плодчета са много подходящи и за плодова салата, мюсли или като добавка към извара или кисело мляко . Други възможности за консумация са в мармалади и смутита или за торти и сладкиши.

Така се съхранява френското грозде

Френското грозде трябва по възможност винаги да се яде веднага, респективно да се обработва, тъй като лесно се разкашква. Ако все пак искаш или трябва да съхраняваш зърната, може да действаш по следния начин:

  • Да оставиш зърната по грозда
  • Внимателно да ги завиеш в кухненска хартия
  • Да ги поставиш в отделението за плодове на хладилника
  • По този начин да ги съхраняваш два, максимум три дни

Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с френско грозде


Съставки

Ето какво съдържа френското грозде*

Прясно френско грозде в детайлен изглед

Френското грозде съдържа витамин С и В, важни минерали и антоциан, а семките съдържат и гама-линоленова киселина.

Хранителна стойност
 

kcal: 33 kcal

Въглехидрати: 4,8 g

Белтъчини: 1,1 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 4,2 µg

Витамин В1: 0,04 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,05 mg

Витамин С: 36 mg

Витамин Е: 0,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 29 mg

Желязо: 0,9 mg

Калий: 257 mg

Магнезий: 13 mg

Натрий: 1 mg