Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Планинска боровинка: роднина на черната

Планинските боровинки са от семейство Пиренови и се числят към рода на боровинките. Планинската боровинка се среща в пасищните, горските и блатистите области на умерените климатични зони и основно се намира в Скандинавия и Северна Америка. Тя е по-известна под името „клюква“. Ние ще ти разкрием още неща за вкуса, произхода и употребата на този вид боровинка.

Полезна информация

Планинските боровинки имат следните специални качества

Пресни планински боровинки в детайлен изглед

Планинската боровинка е позната и като самостоятелен вид с името Oxycoccus. Плодът й е с твърда външна част, което я прави по-трудна за консумиране, а вкусът е остър до кисел. Боровинките са червени до тъмночервени и на размер са като череши. Отглежданите сортове са малко по-големи. Ако се консумират в суров вид, трябва малко време, за да се свикне с вкуса. Вкусът обаче може да се подобри значително, ако планинските боровинки се замразят. 


Произход

Откъде произхождат планинските боровинки?

Всъщност планинската боровинка идва от Северна Америка. Днес боровинките се откриват в блатистите области на Германия, Нидерландия, САЩ, Англия и Азия. Името планинска боровинка обозначава локацията на боровинките. Те обичат по-скоро влажни, блатисти почви. Любими видове от големите планински боровинки са Макфарлин, Сиърлес или Бен Лиър.


Сезон

Каква е сезонността на планинските боровинки?

Сезонността на малките планински боровинки е от юли до септември. Тогава се берат, сушат или обработват и попадат в търговската мрежа, където според формата на обработка са налични целогодишно.

Нашите предложения за ягодоплодни  

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват планинските боровинки и как се съхраняват?

Пресни планински боровинки в детайлен изглед

Поради вкуса си планинските боровинки са подходящи като съставка за сладки печива, тъй като за разлика от стафидите, те имат остър кисел вкус. Те намират приложение както пресни, така и сушени в мюслита, барчета, извара, кисело мляко и мармалад. Плодовете са си спечелили слава като добавка към соса за традиционната в САЩ пуйка за Деня на благодарността. 

За какво да внимаваш при съхранението на планинската боровинка

В сушена форма планинските боровинки се съхраняват най-добре. В тази форма те са и много подходящи като „допълнение“ към мюсли, в салата, в сладкиш, мъфини или бисквити. Пресните планински боровинки могат да се съхраняват до осем седмици. Както всички ягодоплодни обаче, те бързо трябва да се преработват. Подходящи са например за приготвяне на компот или сок. Те са вкусни и към печен кашкавал или извара и към сладки ястия.Съставки

Ето какво съдържат планинските боровинки*

Пресни планински боровинки в детайлен изглед

Планинските боровинки съдържат антиоксиданти и много витамини и минерали, например:

  • Витамин С
  • Витамин А
  • Витамин K
  • Натрий, фосфор и цинк
Хранителна стойност
 

kcal: 35 kcal

Въглехидрати: 3,9 g

Белтъчини: 0,4 g

Мазнини: 0,7 g

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,07 mg

Витамин С:  11 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 14 mg

Желязо: 0,9 mg

Калий: 90 mg

Магнезий: 7 mg

Натрий: 2 mg