Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Цариградско грозде: без бодилчета

Човек не трябва да се страхува от убождане в устата при консумацията на цариградско грозде. Някои плодове наистина имат фини влакънца, но те не влияят на вкуса. Предлагаме ти интересни факти за цариградското грозде.

Полезна информация

Цариградското грозде има следните специални качества 

Прясно цариградско грозде в детайлен изглед

Преди е било диво растение, но днес цариградското грозде (Ribes uva-crispa) се радва на голяма почит и е намерило почва в нашите градини. То спада към Каменоломкови и се култивира като храст, жив плет и високостеблено. Дивото цариградско грозде расте в храсталаци и по краищата на горите. Растението дава цветчета през пролетта, които имат зеленикаво до червеникаво оцветяване. Опрашването на цветчетата става основно от пчели. Клоните на растението на цариградското грозде имат бодли. Листата са около 3 сантиметра широки. Те имат кръгла до петоъгълна форма. През периода от юни до август плодовете узряват. 

Цариградското грозде е налице в различни сортове

Според сорта плодовете са сладки или кисели. Някои сортове имат покрита с власинки или гладка, а други дебела или тънка кожа. Ако плодовете са неузрели, те имат по-скоро остър вкус. Колкото по-зрели стават, толкова по-сладък става вкусът. И на цвят и форма те се различават. Има жълти, бели и червени плодове. Някои плодове са по-скоро кръгли, а други са продълговати.


Произход

Откъде произхожда цариградското грозде?

Произходът на цариградското грозде е Евразия и Северна Африка. Още през 14 век то е вписано в книгите с билки. Днес повечето цариградско грозде идва от Германия – страната с най-голямото производство на цариградско грозде в света. Плодовете обаче се отглеждат в почти цяла Европа. Те растат дори в Кавказ, Мала Азия, Хималаите, Китай и в Северна Африка. В Алпите цариградското грозде може да се открие на височина до 1500 метра. Наред с Германия към най-важните области на отглеждане на цариградското грозде спадат още Русия и Полша. 


Сезон

Каква е сезонността на цариградското грозде?

Сезонността на цариградското грозде е от май до август. През това време то достига до търговската мрежа предимно от Германия и Полша.

Нашите предложения за зеленчуци и плодове

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва цариградско грозде и как се съхранява?

Прясно цариградско грозде в детайлен изглед

Зрелите плодове с тънка кожа могат да се консумират сурови или на плодова салата. За разлика от тях, плодовете с по-твърда кожа са най-добри за печене и консервиране. Те са особено добри за мармалад, желе и компот. 

Така се съхранява най-добре цариградското грозде

Естествено, зрелите плодове са най-добри, ако се консумират веднага. Плодовете на цариградското грозде обаче могат да се съхраняват без проблем до седмица в хладилник, ако все още не са напълно узрели. Замразяване на плодовете на цариградското грозде също е възможно.


Съставки

Ето какво съдържа цариградското грозде*

Независимо дали става дума за бели, жълти, или червени, различните сортове на цариградското грозде са наистина вкусни, съдържат витамин С, калий и баластни вещества. 

Хранителна стойност
 

kcal: 37 kcal

Въглехидрати: 7,1 g

Белтъчини: 0,8 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 18 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,02 mg

Витамин С: 34 mg

Витамин Е: 0,6 mg

 

Минерали

 

Калций: 29 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 203 mg

Магнезий: 15 mg

Натрий: 1 mg