Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Черните боровинки: нискокалорични и хранителни

Черните боровинки се числят към пиреновите и се наричат още диви боровинки. Плодовете са много вкусни и хранителни.

Полезна информация

Черните боровинки имат следните специални качества 

Черните боровинки в детайлен изглед

Различават се естествени черни боровинки и култивирани черни боровинки, които идват от Северна Америка. Естествените черни боровинки съдържат оцветяващия антоциан както в обелката, така и в месестата част. При култивираните черни боровинки синята боя се съдържа само в обелката, месестата част остава светла. Освен това култивираните черни боровинки са по-едри от дивите си събратя.

Така расте черната боровинка

Полухрастът, по който растат черните боровинки, става около половин метър висок, листата се отличават с овална форма и са леко назъбени по ръба. Червените цветове стават вкусни черни боровинки. Растението цъфти от май до юни и расте в сенчести гори, ливади и торфени блата.


Произход

Откъде произхождат черните боровинки?

Произходът на черните боровинки е Северна Америка и Азия. Култивираната черна боровинка идва от САЩ и Канада. Тези сортове са отглеждани и в Австралия, Нова Зеландия и Централна Европа. Фенове на малкия плод има обаче по целия свят. Знаеше ли например, че черните боровинки имат дори паметник в немското градче Егезин? Освен това там ежегодно се празнува т.нар. „празник на боровинката“, където на посетителите се демонстрира колко многостранно могат да се използват черните боровинки. Задължителният сладкиш от боровинки не отсъства, разбира се.


Сезон

Каква е сезонността на черните боровинки?

Пресните черни боровинки зреят през летните месеци юни, юли, август и септември.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват черните боровинки и как се съхраняват?

Черните боровинки в детайлен изглед

Пресните черни боровинки могат да се консумират директно, в плодова салата, мюсли или кисело мляко. Подходящи са и за печене, независимо дали в сладкиш или торта. Вкусни и с ценни съставки, те са чудесна съставка за домашно приготвени смутита. Добра алтернатива на замразените черни боровинки са изсушените. Разбира се, могат да се ползват и за конфитюр, желе и компот.

Черните боровинки – чувствителни плодчета

Боровинките трябва да се съхраняват внимателно, тъй като са чувствителни на натиск. Боровинките не са чувствителни към студ, ето защо пресните плодове могат да се съхраняват в отделението за плодове на хладилника до една седмица, след това трябва да се консумират възможно най-бързо. Черните боровинки се числят към доузряващите плодове. Съставки

Ето какво съдържат черните боровинки*

Черните боровинки в детайлен изглед

Черните боровинки съдържат важни витамини, като А, С и Е. Съдържат също антоциан, много вода и са бедни на калории с около 40 kcal на 100 грама.

Впрочем: Не само плодовете съдържат ценни хранителни вещества. В листата има флавоноиди и танини и затова могат да се използват като запарка за чай .

Хранителна стойност
 

kcal: 37 kcal

Въглехидрати: 6,1 g

Белтъчини: 0,7 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 5,7 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,06 mg

Витамин С: 22 mg

Витамин Е: 2,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 10 mg

Желязо: 0,9 mg

Калий: 78 mg

Магнезий: 2 mg

Натрий: 1 mg