Бъзов сок: източник на витамини
Сокът от бъз се добива от тъмновиолетовите плодчета на черния бъз и е познат с характерния си вкус. Сокът съдържа витамини, по-специално витамин С, и много антиоксиданти.
Сокът от плод на бъз има следните свойства
Сокът от бъз съдържа антиоксиданти, по-специално флавоноиди и антоцианин, както и витамин С.
Откъде произхожда сокът от плод на бъз?
Сокът от бъз се добива от плодовете на черния бъз (Sambucus nigra). Черният бъз вирее в много региони в умерения или в субарктическия климатичен пояс, но се отглежда и в други региони.
Родината на тези дървета е в Европа, Северна Америка и части от Азия. Първоначалния произход на черния бъз е от Централна Европа. В Европа черният бъз е известен отдавна. В миналото се е използвал за различни кулинарни и медицински цели. Днес този плод расте и в Азия, Индия, части от Сибир и Кавказ.
Каква е сезонността на сока от плод на бъз?
Сезонността на плода на бъза и сока от него варира според района на отглеждане и климата. По принцип плодът на черния бъз зрее в края на лятото и началото на есента. Обикновено между юли и октомври, в зависимост от местните условия и вида черен бъз. Точното време на зреене може да е различно според годината. Сокът от плод на бъз се продава в магазините за хранителни стоки. Повече от него има през сезона, но може да се закупи през цялата година.
За какво може да се използва сокът от плод на бъз и как се съхранява?
Сокът от плод на бъз може да се използва по много начини. Подходящ е за освежаваща напитка, но може да се използва и в сорбе, студени кремове, мармалад, желе, компоти и ликьор. Освен това е популярна съставка на смутита или горещи и студени чайове.
За правилно съхранение сиропът от бъз след отваряне трябва да се съхранява в хладилника при 0 до 4 градуса по Целзий. Важно е да се използва херметически затворен контейнер и да се избягва директна слънчева светлина. След това сокът трябва да се консумира в рамките на 3 до 5 дни.
Какво съдържа сокът от бъз
Сокът от бъз съдържа антиоксиданти като флавоноиди, антоцианини и витамин С.
Калории: 38 kcal
Въглехидрати: 6,8 g
Белтъчини: 2 g
Мазнини: 0,4 g
Витамин А: 61 µg
Витамин B1: 0,03 mg
Витамин B2: 0,06 mg
Витамин B6: 0,09 mg
Витамин С: 26 mg
Витамин Е: 1 mg
Калций: 5 mg
Желязо: 1,6 mg
Калий: 288 mg
Магнезий: 31 mg
Натрий: 1 mg