Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Сок от облепиха: здравословен вкус

Сокът от облепиха се произвежда от плодовете на храста облепиха и е известен с яркооранжевия си цвят и освежаващия вкус. Сокът съдържа витамин С и други хранителни вещества. Може да му се консумира както самостоятелно, така и в коктейли, смутита и десерти. Няма по-добър начин да се насладиш на здравословните ползи от плодовете на облепихата.

Полезна информация

Сокът от облепиха има следните специални качества

Детайлно изображение на сок от облепиха

 

Сокът от облепиха е натурален продукт с тръпчив, кисел вкус. Характеризира се със съдържание на витамин С, разнообразни антиоксиданти като каротеноиди, флавоноиди и полифеноли. Той е и рядък растителен източник на омега-3 мастни киселини и други витамини като А,Е,К и различни витамини от група B.

 

 


Произход

Откъде произхожда сокът от облепиха?

Сокът от облепиха се добива от растението морски зърнастец (Hippophae rhamnoides), което се среща в различни региони на света. Точният произход варира в зависимост от вида и сорта. В Европа обикновено облепиха (Hippophae rhamnoides subsp. rhamnoides) се среща в крайбрежните области и дюните. Различни подвидове и сортове облепиха се срещат в Азия, например в Русия, Китай, Монголия, Хималаи и Централна Азия. В Северна Америка облепихата се среща в някои части на Канада и САЩ, особено в северните региони.


Сезон

Каква е сезонността на сока от облепиха?

Сезонността на плодовете на облепихата е през есенните месеци, обикновено от септември до ноември. В някои региони обаче може да продължи и през зимата. Възможно да се купува сок от облепиха през цялата година, тъй като той обикновено е консервиран и бутилиран. Все пак съдържанието на хранителни вещества в пресния сок от облепиха е по-високо, отколкото в консервирания сок.


Употреба и съхранение

За какво се използва сокът от облепиха и как се съхранява?

Сокът от облепиха има много приложения. Използва се като съставка в ястия и напитки като смутита, плодови сокове, коктейли и лимонади, както и за приготвяне на конфитюри, желета, сорбета и десерти. 

Сокът от облепиха е подходящо да се съхранява в хладилник при температура между 0°C и 4°C. Непрозрачен съд или тъмна бутилка предпазват още повече качеството. Препоръчително е сокът от облепиха да се съхранява в оригиналната си опаковка, за да се запази свежестта му. Сокът е хубаво да се консумира преди изтичане на срока на годност.



Съставки

Какво съдържа сокът от облепиха

Сокът от облепиха съдържа витамин C, фибри, витамин А, калий, калций и други минерали и витамини.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 40 kcal

Въглехидрати: 1,2 g

Белтъчини: 0,9 g

Мазнини: 5,9 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 252 mg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,18 mg

Витамин В6: 0,09 mg

Витамин С: 266 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 43 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 209 mg

Магнезий: 31 mg

Натрий: 6 mg