Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Слънчогледово олио – перфектно за пържене

Едва ли има по-голяма радост за очите от цъфналите слънчогледови полета през лятото. От семената на красивото растение се получава ароматното слънчогледово олио. Слънчогледовото олио е почти без цвят, без мирис, има мек собствен вкус и е най-подходящо за пържене, защото може да се нагорещи до висока температура.

Полезна информация

Слънчогледовото олио притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на слънчогледово олио

Слънчогледът принадлежи към семейство Сложноцветни. Цъфтежът му е съобразен със слънчевата светлина, култивиран е в Северна Америка от местното население преди около 3000-4000 години. Те са използвали семената за получаване на слънчогледово масло и за приготвяне на плоски хлябове. След цъфтеж, всеки слънчоглед съдържа до 2000 семена. Самото слънчогледовото олио се състои предимно от мастни киселини.

Делът на наситените мастни киселини е 8%, делът на мононенаситените мастни киселини е 27%, а делът на полиненаситените мастни киселини е 65%. Рафинираното слънчогледовото олио може да се загрява до 213 градуса Целзий, а нерафинираното – до 107 градуса Целзий. Студено пресованото слънчогледовото олио е светложълто, а рафинираното – червеникавожълто. 


Произход

Откъде произхожда слънчогледовото олио?

Слънчогледите произхождат от Мексико. Вероятно испанците са пренесли слънчогледа в Европа в началото на 16 век. Около 1839 г. слънчогледът започва да се отглежда за първи път в Украйна за производство на масло. С времето тези цветя се засаждат и в цяла Русия. По онова време слънчогледовото олио се нарича в Русия „масло за пости“, тъй като замества животинската мазнина по време на руския православен пост. Днес слънчогледът се отглежда за производство на масло във Франция, Южна Европа и Русия.


Сезон

Каква е сезонността на слънчогледовото олио?

Слънчогледовото олио се предлага през цялата година. Сеитбата започва през април. Периодът на цъфтеж е от юни до октомври. Прибирането на реколтата започва около пет дни след първото увяхване на цветовете. Растението първо трябва да изсъхне, за да можем да съберем реколтата.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва слънчогледовото олио и как се съхранява?

Детайлно изображение на слънчогледово олио

Слънчогледовото олио е термоустойчиво и се използва за пържене на тиган и във фритюрник. То е изключително универсално. Може да замени други мазнини, например маслото, при печене. Студено пресованото слънчогледовото олио е в основата на салатни дресинги, дипове, сосове, маринати, майонеза и маргарин.

Маслото е меко, неутрално и е подходящо за използване в бебешки храни. Слънчогледовото олио се счита за много устойчиво от гледна точка на съхранението. Ако се съхранява при температура под 20 градуса Целзий, на сухо и защитено от светлина място, срокът му на годност е най-малко 12 месеца след производството. Освен в кухнята, слънчогледовото олио се използва и във фармацията. Може да се съдържа също и в лакове и бои за художници.Съставки

Ето какво съдържа слънчогледовото олио

В състава на слънчогледовото олио са включени моно- и полиненаситени мастни киселини и витамини като А и Е.

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 4 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 50 мг

 

Минерали

 

Калций: 1 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 1 мг

Магнезий: 1 мг

Натрий: 1 мг