Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Рапично масло – златистожълто и плътно

Красивите, жълто цъфтящи полета с рапица през пролетта със сигурност са ни добре познати. Рапичното масло се получава от семената на растението рапица. В рафиниран вид рапичното масло е идеално за пържене поради своята термоустойчивост.

Полезна информация

Рапичното масло притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на рапично масло

Рапичното масло е носител на мастноразтворими витамини (А, Е, К), съдържа минерали и мастни киселини от типа омега 3 и омега 6, липопротеини. При използването му в кухнята трябва да се прави разграничение между първокласно и рафинирано рапично масло. Рапичното масло е чувствително на топлина и не трябва да се използва за пържене.


Произход

Откъде произхожда рапичното масло?

Първоначално рапичното масло е по-важно като масло за лампи и смазочни материали, тъй като съдържа горчиви вещества и нездравословни съставки. В наши дни по-голямата част от производството се използва за технически цели, предимно като възобновяеми енергийни източници (биогориво). През седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, обаче, са култивирани сортове рапица без горчиви вещества и несъвместими съставки, така че в наши дни маслото не отстъпва по качество и вкус на всички вносни масла от други растения. Докато през 90-те години на миналия век рапичното масло все още се продава срамежливо като „олио за готвене“ или „растително масло“, днес то се е превърнало в синоним на качество. 


Сезон

Каква е сезонността на рапичното масло?

Сеитбата на зимна рапица започва през м. август. Типичният цъфтеж на рапицата е още в началото на април. След това цветовете се превръщат в тъмни шушулки, които могат да се събират по различни начини, в зависимост от метеорологичните условия. По правило реколтата се прибира през юли. До момента най-големият производител в света е Канада.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва рапичното масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на рапично масло

Различават се студено пресовано, необработено и рафинирано рапично масло. Употребата е различна, в зависимост от сорта. Студено пресованото рапично масло е без добавки, естествено златисто-жълто на цвят и с плътен вкус. Това качество на маслото се използва за подправяне на салати или за сосове. То не е термоустойчиво, съотвтно не се използва за пържене.

Рафинираното рапично масло с неутрален вкус, което може да се използва за пържене, е различно. То обаче не може да се нагрява безкрайно дълго. Ако започне да пуши, значи е прекалено нагорещено. Висококачественото рапично масло трябва да се предпазва от светлина и да се съхранява на тъмно. Светлината може да доведе до разграждане на мастни киселини. Ако това се случи, маслото гранясва и става негодно за консумация.Съставки

Ето какво съдържа рапичното масло

Доброто рапично масло съдържа витамини, минерали и вторични растителни вещества. Сред витамините основно мастноразтворимите витамини А, Е и К.

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 550 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 30 мг

 

Минерали

 

Калций: 1 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 1 мг

Магнезий: 1 мг

Натрий: 1 мг