Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Шамфъстък – царската наслада

Савската царица сигурно много е обичала шамфъстък, защото се твърди, че го е обявила за царски плод и е забранила консумацията ѝ от обикновените хора. Шамфъстъците са плодовете на едноименното дърво.

Полезна информация

Шамфъстъкът притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на шамфъстък

Шамфъстъкът има леко сладък вкус, подобен на бадемов вкус, но също и пикантен. Предлагат се със и без черупка. Техният печен и осолен вариант е популярна закуска. В чист вид обаче той е подходящ както за печене, така и като съставка в сладолед и колбаси. Впрочем – истински шамфъстък е растение, което има или женски, или мъжки цветове, но не и двете.


Произход

Откъде произхожда шамфъстъкът?

Щамфъстъкът произхожда от Иран и Афганистан. Там той се отглежда още през II век пр. Хр. Понастоящем Иран е основен производител на шамфъстък. Вторият по големина производител е Калифорния, следван от Турция. Други региони в Европа, в които растението се отглежда, са Гърция, Италия и Испания.


Сезон

Каква е сезонността на шамфъстъка?

Шамфъстък се предлага през цялата година. Въпреки това той се бере в началото на есента. 

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват ядките шамфъстък и как се съхраняват?

Детайлно изображение на шамфъстък

Черупката се отваря, за да можем да стигнем до семките. Обикновено семената се консумират печени и осолени. Шамфъстъкът се използва и като съставка на шоколадови бонбони, бутер тесто, сладолед и колбаси. Преработва се в марципан и се покрива с нуга като пълнеж за бонбоните „Моцарткугелн“. Шамфъстъкът е популярна съставка и в десертите от ориенталската кухня, например баклава. Съхранява се на хладно, сухо и тъмно място. Друг вариант за вече обелените шамфъстъци е да ги съхраняваме в хладилник. 



Съставки

Ето какво съдържа шамфъстъкът

Шамфъстъците съдържат ненаситени мастни киселини, калций, витамини от група В, триптофан и магнезий.

Хранителна стойност
 

ккал: 594 ккал

Въглехидрати: 11,6 гр

Протеини: 20,8 гр

Мазнини: 51,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 25 µg

Витамин B1: 0,69 мг

Витамин В2: 0,2 мг

Витамин В6: 0,25 мг

Витамин С: 7 мг

Витамин Е: 5,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 130 мг

Желязо: 7,3 мг

Калий: 1020 мг

Магнезий: 160 мг

Натрий: 6 мг