Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сусамово семе – изкусителен аромат

Сусамовите семена са плодовете на растението сусам. Сусамът е широко разпространена култура, вероятно едно от най-старите маслодайни растения в света.

Полезна информация

Сусамовото семе притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на сусамово семе

Първоначално сусамът произхожда от някои части на Африка и Индия, но днес се отглежда във всички тропически и субтропически райони на света. Сусамовото семе съдържа сусамово масло, което от своя страна съдържа ненаситени мастни киселини. Семената могат да бъдат бежови, кафеникави или черни на цвят. Те служат като съставка за сладки или пикантни ястия, в изпечен или суров вид. Сусамовото масло се използва основно за готвене.

Новите разновидности улесняват прибирането на реколтата

Самото растение сусам, когато е в пълен цъфтеж, много прилича на напръстник. След около три месеца по него се образуват капсули, съдържащи зрели сусамови семена. При по-новите сортове успешно се избягва разкъсването на капсулите и неконтролируемото освобождаване на сусамовите семена. Същевременно прибирането на реколтата от зърно е подобно на това на зърнените култури в Централна Европа. 


Произход

Откъде произхожда сусамовото семе?

Сусамовите семена произхождат от диви растения от Южна Азия (Индия). Находки от днешен Пакистан и Месопотамия показват постепенното разпространение в отглеждането им през III и II -то хилядолетие пр. Хр. По-късни следи от отглеждане са открити и в Африка. Днес сусамът се отглежда по цял свят в тропически и субтропически климат. Най-големият производител на сусам е Судан, следван от Мианмар и Индия.

Възможно е дори да се докаже използване на семената за обредни цели – в пирамидата на египетския фараон Тутанкамон са открити сусамови семена като част от погребалните дарове. Добре познатата реплика „Сезам, отвори се!“ от приказките на 1001 нощ е свързана с огромното богатство, с което сусамовите семена са приравнявани в арабския свят.


Сезон

Каква е сезонността на сусамовото семе?

Времето за прибиране на реколтата от сусам е през септември, но семената се предлагат през цялата година. 

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сусамовото семе и как се съхранява?

Детайлно изображение на сусамово семе

Сусамовите семена се преработват в сусамово масло, което се използва в готварството. Използва се също и като съставка за печене и като добавка към салата или мюсли. Добре познат е и сусамовото барче с мед и захар. Популярната сладка халва се приготвя от сусамови семена. В арабската кухня таханът е паста, приготвена от фино смлени сусамови семена. Сусамовите семена трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Подобно на всички семена и ядки, те съдържат масло, което може да пожълтее, ако се съхранява твърде дълго. Затова трябва да се обръща внимание на срока на годност, отпечатан върху опаковката.Съставки

Ето какво съдържа сусамовото семе

Сусамовите семена съдържат калций и фосфор, ненаситени мастни киселини, желязо, магнезий и протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 565 ккал

Въглехидрати: 10,2 гр

Протеини: 17,7 гр

Мазнини: 50,4 гр

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин B1: 0,8 мг

Витамин В2: 0,25 мг

Витамин В6: 0,79 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 2,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 783 мг

Желязо: 10 мг

Калий: 458 мг

Магнезий: 347 мг

Натрий: 45 мг