Прясно сирене – топинг за хляб
На пръв поглед прясното сирене няма много общо със сиренето, както традиционно си го представяме. Не можем да го нарежем, нито да забележим благородна плесен по външните му ръбове.
Прясното сирене притежава следните специални характеристики
Прясното сирене не напразно е много популярно. Предлага се изпълнено в различни рецепти: натурално, с билки, с чесън или без – изборът е изключително богат. Предлага се с различни нива на масленост – от нискомаслено с 0,2 грама мазнини на 100 грама до 23 грама мазнини (прясно сирене с 60 % масленост). Съдържанието на калций е сравнително високо – 120 милиграма на 100 грама прясно сирене, което е полезно за зъбите и костите. Популярните видове прясно сирене включват, например:
- Котидж сирене
- Извара (извара за мазане)
- Рикота
- Слоесто сирене
- Маскарпоне
Откъде произхожда прясното сирене?
То се произвежда чрез пресичане на млякото. За производството на прясно сирене към затопленото мляко се добавят млечнокисели бактерии и сирище. При този процес млякото се сгъстява. Така се образува и първата извара, която се разрязва с лира за сирене. Частичен продукт от този процес е изварата. За да се получи прясно сирене, продуктът се нарязва на малки парченца, загрява се и се смесва със сметана и сол. Получената маса е основната форма на прясното сирене, което се обработва допълнително в зависимост от своята разновидност.
Кога е сезонът на прясното сирене?
Прясното сирене е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва прясното сирене и как се съхранява?
Освен обичайната му употреба за мазане, прясното сирене може да се използва и по различни други начини. Например, то може да се използва като добавка за кремове, кремообразни сосове и супи. Дори пълномаслено, (60%) то е по-малко калорично от сметаната. В зависимост от срока на годност, прясното сирене може да се съхранява неотворено в продължение на няколко седмици. След отваряне е най-добре да се консумира в рамките на около седмица.
Какво съдържа прясното сирене?
Прясното сирене е богато на протеини и калций и е част от здравословното хранене. Прясното сирене има важен принос за адекватния прием на калций. Освен това, то е богато на натрий, калий, магнезий, хлор и микроелементи като фосфор, мед, цинк, манган и флуорид
ккал: 134 ккал
Въглехидрати: 3,3 гр
Белтъчини: 13,2 гр
Мазнини: 7,5 гр
Витамин А: 80 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,29 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,2 мг
Калций: 120 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 120 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 390 мг