Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Прясно сирене: продукт за мазане

На пръв поглед прясното сирене няма много общо със сиренето, както традиционно си го представяме. Не може да се реже, нито има благородна плесен отстрани. 

Определение

Какво представлява прясното сирене?

Детайлно изображение на прясно сирене

Това, което разбираме под прясно сирене, е продукт от обезмаслено краве мляко, сгъстено с помощта на млечнокисели бактерии и сирищни ензими. Този продукт за мазане се предлага с високо или ниско съдържание на мазнини и с добавени аромати и/или подправки. Може да се използва по различни начини. То има приятен вкус намазано върху хляб, но е също така подходящо като добавка към солени и сладки ястия. Ако приемаме нещата съвсем буквално, прясното сирене не е просто белият, кремообразен продукт за мазане, който си представяме. Прясното сирене не е само един вид сирене, а е цяла категория сирена. Терминът включва всички видове сирена, които няма нужда да зреят или които имат нужда да зреят за съвсем кратко. Съответно моцарелата, маскарпонето, рикотата и изварата също спадат към категорията на прясното сирене.


Производство

Как се произвежда прясното сирене?

Прясното сирене се произвежда чрез пресичане на млякото. То се произвежда чрез добавяне на млечнокисели бактерии и сирище към затопленото мляко. При този процес млякото се сгъстява. Така се образува и първата извара, която се разрязва със специален уред за рязане на сирене. Частичен продукт от този процес е изварата. За да се получи прясно сирене, продуктът се нарязва на малки парченца, загрява се и се смесва със сметана и сол. Получената маса е основната форма на прясното сирене, което се обработва допълнително, според своята разновидност.


Съставки

Какво съдържа прясното сирене?

Прясното сирене е богато на белтъчини. То има важен принос за осигуряването на достатъчно количество калций. Освен това е богато на натрий, калий, магнезий, хлор и микроелементи, например фосфор, мед, цинк, манган и флуорид.

Хранителна стойност
 

Калории: 134 kcal

Въглехидрати: 3,3 g

Белтъчини: 13,2 g

Мазнини: 7,5 g

Витамини

 

Витамин А: 80 µg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,29 mg

Витамин В6: 0,06 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0,2 mg

 

Минерали

 

Калций: 120 mg

Желязо: 0,1 mg

Калий: 120 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 390 mg


Видове

Какви видове прясно сирене има?

Неслучайно прясното сирене се радва на висока популярност. Предлага се в различни варианти: натурално, с билки, с или без чесън – изборът е изключително богат. Предлага се с различни нива на масленост – от нискомаслено с 0,2 грама мазнини на 100 грама до 23 грама мазнини (прясно сирене с 60 % масленост). Съдържанието на калций е сравнително високо – 120 милиграма на 100 грама прясно сирене. Популярните видове прясно сирене включват например:

Каква е разликата между прясното сирене и изварата?

Изварата е форма на прясно сирене. Процесът на производство е сравнително сходен, но различните продукти се разграничават по много различни фактори, като например времето за отцеждане, съдържанието на суроватка и мазнини.

Какво представлява зърнестото прясно сирене?

Зърнестото прясно сирене, известно още като котидж сирене или „Hüttenkäse“, придобива типичната си структура чрез загряване и се произвежда от обезмаслено мляко.

Какво представлява крема сиренето?

Крема сиренето е разновидност с особено високо съдържание на мазнини – между 60 и 87%.

Какво представлява веганското прясно сирене?

Веганското прясно сирене се произвежда без животински продукти, като например мляко, сметана и сирище. Вместо това се използват кремове на основата на ядки или лупина и се овкусяват с подправки.

 

 



Здравни аспекти

Полезно ли е за здравето прясното сирене?

Прясното сирене е богато на калций и протеини – две важни за здравето ни съставки. Какво да кажем за съдържанието на мазнини? Ето кое е важното.

Прясното сирене осигурява калций

Калцият е жизненоважен минерал, най-вече за нашите кости и зъби. Според Германското дружество по хранене препоръчителното за дневен прием количество е 1000 mg. Млечните продукти например са добър източник на калций. Прясното и киселото мляко съдържат около 120 милиграма калций на 100 грама, а прясното сирене съдържа малко под 100 милиграма. 

Прясното сирене като източник на протеини

В 100 грама прясно сирене се съдържат 13 грама протеини. Човешкият организъм се нуждае от средно 60 грама протеини дневно за функционирането на мускулите и органите ни, както и като източник на енергия и за поддържане на имунната система в добра форма. Млечните продукти имат важен принос за това.

Кое прясно сирене е с ниско съдържание на калории?

Прясното сирене по принцип е продукт с доста високо съдържание на мазнини, но за щастие има алтернативи. Ако внимавате за фигурата си, прясното сирене от вида на крема сиренето се препоръчва само в ограничени количества, а като алтернатива се препоръчва нискомасленото прясно сирене. Крема сиренето съдържа приблизително 340 калории на 100 грама, докато нискомаслената версия съдържа наполовина по-малко калории. Полезна информация: Нискомаслената версия се предлага и с подправки.


Съхранение

Съвети за съхранение на прясното сирене

Колко време се запазва свежо прясното сирене? Тук можеш да видиш най-добрите съвети за съхранението му.

Колко дълго се съхранява прясното сирене?

В зависимост от срока на годност, прясното сирене може да се съхранява неотворено в продължение на няколко седмици. След отваряне е най-добре да се консумира до около седмица.

Може ли прясното сирене да се замразява?

Да, може. Ако опаковката все още не е отворена, може да се постави в отделението за замразяване. Ако е отворена, прясното сирене предварително се прехвърля в подходящ съд. Поради високото съдържание на вода, възможно е след размразяване прясното сирене да има трошлива или люспеста консистенция. Това не е проблем, но не изглежда много апетитно върху хляба. Затова е по-добре да се използва за готвене или печене.  


Приготвяне и употреба

Приготвяне и употреба на прясно сирене: Ето как става

Прясното сирене има много приложения, различни от класическата употреба с хляб за закуска и вечеря. Може да се използва като добавка за кремове, кремообразни сосове и супи.

Приготвяне на прясно сирене у дома: Описание стъпка по стъпка

За приготвяне на вкусно прясно сирене са необходими само мляко, лимон и щипка сол.

  • Един литър мляко (с висока масленост) се загрява в тенджера, като се разбърква непрекъснато
  • Постепенно в процеса на разбъркване се добавя сок от един изцеден лимон, докато млякото започне да се пресича и твърдите частици и бистрата течност се отделят.
  • Сместа се прецежда през чиста кърпа – суроватката може да се събере в купа и да се използва с друга цел.
  • Охладеното прясно сирене се посолява и се овкусява чрез добавяне на подправки

Приготвяне на глазура от прясно сирене

Каква наслада! Приготвя се сладка глазура за кексове, торти и пайове. Толкова е вкусна, че може да се сервира и самостоятелно.

  • 100 g масло на стайна температура се разбива с ръчен миксер до кремообразна смес
  • Постепенно се добавят 100 g пудра захар
  • След това се добавят 200 g прясно сирене (от типа на крема сиренето). Не е препоръчително да се бърка прекалено дълго, защото ще се втечни.
  • Сместа се охлажда в продължение на 30 минути. Добавя се сок и кора от лайм, разтопен шоколад или екстракт от ванилия на вкус. Съществуват безброй рецепти за глазура с прясно сирене.

Маскарпоне вместо прясно сирене: Подходящ заместител?

Маскарпонето и прясното сирене под формата на крема сирене са много сходни по консистенция и вкус, така че едното може да се замени с другото. Маскарпонето е малко по-мазно. В зависимост от употребата, прясното сирене може да се замени с крем фреш (но не за мазане, а за овкусяване на сосове). Вместо прясно сирене върху хляб може да се използва рикота, но киселото мляко също има подобна консистенция, ако първо го прецедите през кърпа.




Други интересни статии