Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Сушени сливи: време е за ошав

Сушените сливи се наричат още сливи за печене. Те са особено меки и сочни и често се внасят от Калифорния, където се отглеждат и берат индустриално. В кухнята сушените сливи намират приложение особено често през есента и зимата.  

Полезна информация

Сушените сливи имат следните специални качества 

Сушени сливи в детайлен изглед

Сушените сливи са богати на хранителни вещества и се характеризират с високо съдържание на баластни вещества, както и много други сушени плодове. Сушените сливи са синьо-черни, блестящи и бели на места. Бялото е изкристализирала захар.

Така се сушат сливите

За сушене сливите се оставят да узреят, колкото се може повече на слънце върху дървото, докато не станат леко сбръчкани. Само безупречните зрели сливи са подходящи за сушене и приготвяне на качествени сушени сливи. Плодовете с петна или червеи се отделят. 


Произход

Откъде произхождат сушените сливи?

Сливите са растителен вид, който се числи към разноцветните. Произходът на растението е Мала Азия. Още преди ок. 2500 години има данни за тяхното отглеждане в Гърция. Междувременно две трети от световното производство на сушени сливи идва от Калифорния.


Сезон

Кога е сезонността на сушените сливи?

Сушените сливи имат сезонност целогодишно, тъй като чрез сушене са дълготрайни.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват сушените сливи и как се съхраняват?

Сушени сливи в детайлен изглед

Сушените сливи са идеални за леко подслаждане. Те се използват добре и в мюсли, за печене и за специални ястия. Сушени сливи обаче се откриват и в някои сладкарски изделия, както и в пълнените свински ребърца. За сливите с бекон изсушените сливи се увиват в тънко парче бекон и се запичат леко. Сладък вариант е сливовият орех, при който сливите се пюрират заедно с орехи, стафиди и малко оцет. Особено популярни у нас са за приготвянето на ошав.

Така се съхраняват сушените сливи

Сушените сливи са с трайност около две години, ако не се отварят. Трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Сулфатираните сушени сливи са по-дълготрайни от несулфатираните. След отваряне трябва да се консумират в рамките на няколко седмици.



Съставки

Ето какво съдържат сушените сливи

Сушените сливи са богати на баластни вещества и съдържат много витамин Е и минерали като калций и калий например.

Хранителна стойност
 

kcal: 222 kcal

Въглехидрати: 47,4 g

Белтъчини: 2,3 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 23 µg

Витамин В1: 0,15 mg

Витамин В2: 0,12 mg

Витамин В6: 0,15 mg

Витамин С: 4 mg

Витамин Е: 4,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 41 mg

Желязо: 2,3 mg

Калий: 824 mg

Магнезий: 27 mg

Натрий: 8 mg