Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сушени сливи: добри за червата

Сушените сливи се наричат още сливи за печене. Те са особено меки и сочни и често се внасят от Калифорния, където се отглеждат и берат индустриално. В кухнята сушените сливи намират приложение особено често през есента и зимата.  

Полезна информация

Сушените сливи имат следните специални качества 

Сушени сливи в детайлен изглед

Сушените сливи са особено богати на хранителни вещества и могат, както и много други сушени плодове, да спечелят по точки с многото баластни вещества, които са особено полезно за червата. Сушените сливи са синьо-черни, блестящи и бели на места. Бялото не е вредно, защото става дума за изкристализирала захар.

Така се сушат сливите

За сушене сливите се оставят да узреят, колкото се може повече на слънце върху дървото, докато не станат леко сбръчкани. Само безупречните зрели сливи са подходящи за сушене и дават най-добрите сушени сливи. Плодовете с петна или червеи се отделят. 


Произход

Откъде произхождат сушените сливи?

Сливите са растителен вид, който се числи към разноцветните. Произходът на растението е Мала Азия. Още преди ок. 2500 години има данни за тяхното отглеждане в Гърция. Междувременно две трети от световното производство на сушени сливи идва от Калифорния.


Сезон

Кога е сезонността на сушените сливи?

Сушените сливи имат сезонност целогодишно, тъй като чрез сушене са дълготрайни.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват сушените сливи и как се съхраняват?

Сушени сливи в детайлен изглед

Сушените сливи са идеални за здравословна лека закуска. Те се използват добре и в мюсли, за печене и за специални ястия. Сушени сливи обаче се откриват и в някои сладкарски изделия, както и в пълнените свински ребърца. За сливите с бекон изсушените сливи се увиват в тънко парче бекон и се запичат леко. Сладък вариант е сливовият орех, при който сливите се пюрират заедно с орехи, стафиди и малко оцет.

Така се съхраняват сушените сливи

Сушените сливи са с трайност около две години, ако не се отварят. Трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Сулфатираните сушени сливи са по-дълготрайни от несулфатираните. След отваряне трябва да се консумират в рамките на няколко седмици.Съставки

Ето какво съдържат сушените сливи

Сушените сливи са богати на баластни вещества. Те помагат на червата и са полезни при запек. Освен това бързо дават енергия на тялото и затова са идеални между храненията. Сушените сливи са особено богати на хранителни вещества и съдържат много витамин Е и минерали.

Хранителна стойност
 

kcal: 222 kcal

Въглехидрати: 47,4 g

Белтъчини: 2,3 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 23 µg

Витамин В1: 0,15 mg

Витамин В2: 0,12 mg

Витамин В6: 0,15 mg

Витамин С: 4 mg

Витамин Е: 4,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 41 mg

Желязо: 2,3 mg

Калий: 824 mg

Магнезий: 27 mg

Натрий: 8 mg