Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Калкан – деликатесна плоска риба

В кулинарно отношение, калканът е най-впечатляващият представител на семейство калканови, което включва плоски риби. Калканът се среща в целия североизточен Атлантически океан – от мароканския бряг до централната част на Норвегия. Обитава Средиземно море, Северно море и западната част на Балтийско море. Сроден вид риба е черноморския калкан, който живее в Черно море.

Полезна информация

Калканът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен калкан

Особеното при калкана е наличието на костна гърбица от страната на очите. Почти кръглата плоска риба е със сива до кафява окраска. Кожата ѝ е покрита с многобройни малки камъни, наподобяващи подутини. Диаметърът на калкана достига до метър, теглото му е 25 килограма и предпочита умерени води с дълбочина от 20 до 70 метра. Месото от калкан е бяло, твърдо, с деликатен вкус, запазва се свежо дълго време и е лесно за храносмилане. Впрочем в началото на XIX в. калканът се е приготвял в огромни котли и цял за големи пиршества на престижни банкетни маси.


Произход

Откъде произхожда калканът?

Калканът се среща в североизточната част на Атлантическия океан, където се осъществява по-голямата част от неговия улов. Съществува обаче и популация в Средиземно море, Северно море, както и в западната част на Балтийско море. Така нареченият черноморски калкан живее в Черно море. Култивираната плоска риба се отглежда и в испански и френски акваферми.


Сезон

Кога е сезонът на калкана?

Калканът се предлага през цялата година. Експертите препоръчват да се купува основно в периода от м. септември до м. април.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва калканът и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен калкан

В кулинарно отношение, калканът е много търсен. Според гастрономите деликатното му месо отстъпва единствено на морския език. Бялата долна част е по-предпочитана, а ценителите не пренебрегват и костите, които са разположени от двете страни. Калканът е подходящ е за всички начини на готвене с изключение на пърженето, тъй като при него губи отличния си вкус. Горещо масло или холандез на основата на рибен бульон са напълно достатъчни, за да придружат леко пикантното, фино месо, което трябва да бъде приготвено до съвършенство. В прясно състояние да се съхранява в хладилник и да се консумира в рамките на няколко дни. В замразен вид, калканът може да се съхранява в продължение на няколко месеца.


Съставки

Какво съдържа калканът?

Крехкото и постно месо на тази риба богато на протеини и ценни минерали, например йод.

Хранителна стойност
 

ккал: 82 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 16,7 гр

Мазнини: 1,7 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,02 мг

Витамин В2: 0,15 мг

Витамин В6: 0,29 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций 17 мг

Желязо: 0,5 мг

Калий 290 мг

Магнезий: 45 мг

Натрий 114 мг