Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Хек – хищна и вкусна риба

Хекът принадлежи към семейството на трескоподобните риби и се лови основно за храна. Съществуват около 13 различни разновидности. Хекът е хищна риба, която се храни почти изключително със скумрия, херинга, сардина и трицона.

Полезна информация

Хекът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна риба хек

Дължината на рибата хек достига 1,30 метра, а теглото ѝ е около 10 килограма. Тя има издължено, тънко, сиво-сребристо тяло със заострена глава, широка уста и здрави зъби. Аналната перка и втората гръбна перка са дълги, а първата гръбна перка е къса. Характерен е черният цвят на езика, хрилете и устната кухина. Хекът няма мустаци като роднините си от семейство трескa. Хекът е хищна атлантическа риба, доста подобна на сладководния хек. Отличителното бяло месо на хека е крехко и с лек „морски“ привкус.


Произход

Откъде произхожда хекът?

Местообитанието на рибата хек обхваща обширни части на Атлантическия океан. Среща се също и в Северно и Средиземно море. Живее както в открито море, така и в близост до бреговете. Съществуват много различни видове хек, като всеки вид е характерен за северното или за южното полукълбо. Любопитното е, че хекът никога не мигрира през екватора.


Сезон

Кога е сезонът на хека?

Този вид риба се лови навсякъде почти по всяко време през годината. Замразен, хекът е достъпен през цялата година.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва хекът и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна риба хек

Хекът е особено популярен в средиземноморските държави, напр. Италия и Испания, където често се приготвя в тиган. Любителите на сурими ценят този вид риба, която все по-често се превръща в японски деликатес благодарение на високото си качество. Пресният хек може да престои само няколко дни в хладилник, а за по-дълго съхранение е необходимо да се замрази.


Съставки

Ето какво съдържа хекът

Месото на рибата хек е бедно на мазнини и калории. То осигурява голямо количество витамини В1 и В2, както и калций, фосфор и йод.

Хранителна стойност
 

ккал: 94 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 17,2 гр

Мазнини: 2,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 15 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин В2: 0,2 мг

Витамин В6: 0,24 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций 41 мг

Желязо: 0,7 мг

Калий 294 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий 101 мг