Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пикша – нискокалорична и апетитна

Пикшата принадлежи към семейството на треската. Това е соленоводна риба, разпространена в северните морета на Атлантическия и Северния Ледовит океани. Характерни външни белези са дълбоката черна странична линия и черното, така наречено „петно на Петрус“ над гръдния плавник.

Полезна информация

Пикшата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна пикша

Пикшата е роднина на по-голямата треска, въпреки че възрастните екземпляри също могат да достигнат значителна дължина от един метър и тегло от 15 килограма. От тези екземпляри обикновено в търговията с риба се продават само парчета с кости и кожа. Така наречената ангелска пикша е по-дребна и се предлага цяла, въпреки че обикновено не се лови по конвенционален способ, а с дънна мрежа.

Предлагат се също пушена и замразена пикша. Особено вкусно е пушена, иначе се приготвя по същия начин, както и треската . Тогава твърдото месо на рибата има приятен вкус на морска риба , който съвсем не е остър или доминиращ.

Какво трябва да знаем за пикшата

Горната челюст на пикшата е по-голяма от долната, което ѝ придава вид на акула. Черната странична линия и черното петно на гърдите също правят тази риба лесна за разпознаване. Тя не живее директно под повърхността на водата, а на дълбочина от 20 метра и повече, но най-вече в близост до морското дъно на дълбочина около 200 метра. Пикшата се храни с червеи, ракообразни, както и с хайвера на други риби, поради което се намира в близост до морското дъно. Размножаването е от март до юни, а младите риби достигат полова зрялост на около три години.


Произход

Откъде произхожда пикшата?

Ето къде се лови пикша:

  • Балтийско море
  • Руските и норвежки води на Баренцово море
  • Край бреговете на Фарьорските острови
  • Край бреговете на Исландия
  • Северноамериканско атлантическо крайбрежие

Сезон

Кога е сезонът на пикшата?

Пикшата се предлага целогодишно, но вкусът ѝ е най-добър през студените месеци между януари и март.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пикшата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна пикша

Пикшата се приготвя лесно в кухнята. Тя се смята за класически вид риба за готвене, но е много вкусна и на пара, пържена, като запеканка или пушена. Пикшата, както и всяка друга прясна риба, може да се съхранява в хладилник само няколко дни и трябва да се консумира възможно най-скоро.


Съставки

Какво съдържа пикшата?

Пикшата е с ниско съдържание на мазнини и калории. Тя осигурява ценни протеини, както и значителни количества минерали и микроелементи като йод, желязо, калий и фосфор.

Хранителна стойност
 

ккал: 77 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 17,9 гр

Мазнини: 0,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 17 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,17 мг

Витамин В6: 0,3 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,4 мг

 

Минерали

 

Калций 18 мг

Желязо: 0,6 мг

Калий 301 мг

Магнезий: 24 мг

Натрий 116 мг