Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Скумрията – многоликият сребрист фаворит

Скумрията произхожда от крайбрежните води на Северна Америка (Атлантическия океан), Северно море, Ирландско море, западната част на Норвежкия проток, Средиземно море и Черно море. Тя е соленоводна риба. Лови се в определени риболовни зони и само през периода от м. юли до м. февруари.

Полезна информация

Скумрията притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на скумрия

Скумрията (Scomber scombrus) е ядлива морска риба с ниско съдържание на кости и люспи, която може да се приготвя по различни начини. Ядливата риба достига тегло до 3,4 килограма и дължина около 60 сантиметра. Скумрията е почти без люспи и кости има твърдо, леко червеникаво месо, богато на полезни мазнини. Месото съдържа около 12 процента висококачествено масло. Въпреки че това прави рибата лесно разваляща се, от друга страна високото съдържание на омега-3 мастни киселини я прави и много здравословна. Класическото приготвяне на скумрията включва варене в подсолена вода или запържване в масло.


Произход

Откъде произхожда скумрията?

Мигриращата скумрия се чувства у дома си както край бреговете на Северна Америка, така и в Атлантическия океан или в Северно и Балтийско море.


Сезон

Кога е сезонът на скумрията?

Тези хищни представители на лъчеперките живеят на ята и се задържат близо до повърхността на морските води през цялата година. Повишаването на температурата на водата в началото на пролетта и преследването на ята от херинга насочват скумрията към бреговете през м. май и м. юни. Там скумрията лесно попада в мрежите на рибарите. Риболовът продължава от м. юли до м. февруари.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва скумрията и как се съхранява?

Детайлно изображение на скумрия

Със скумрия можем да спретнем всевъзможни ястия. Можем да я приготвим под формата на филета и да комбинираме с различни гарнитури, миди, зеленчуци, масло, сос от бяло вино, лук, лимонов сок и билки. От скумрия се правят също и пайове, яхнии, запеканки, салати или рибена супа.

Подходящи билки за подправяне са фенел, копър, магданоз, кресон, пелин, чесън и трицветна теменуга. В кухнята крехкото рибено месо е подходящо за пържене, готвене, желиране, опушване или мариноване. Консервираната скумрия в доматен сос или масло също е доста популярна. Тъй като скумрията обикновено е по-скоро мазна, тя не се съхранява дълго време прясна в сурово състояние и затова трябва да се приготви бързо след закупуването ѝ.Съставки

Какво съдържа скумрията?

Тя принадлежи към групата риби, богати на мазнини. Осигурява около 2,5 грама омега-3 мастни киселини на 100 грама. Скумрията съдържа и витамин А, витамини от група В, характеризира се и с високо съдържание на протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 182 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 18,7 гр

Мазнини: 11,9 гр

Витамини

 

Витамин А: 100 µg

Витамин B1: 0,14 мг

Витамин В2: 0,35 мг

Витамин В6: 0,63 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,6 мг

 

Минерали

 

Калций 12 мг

Желязо: 1 мг

Калий: 396 мг

Магнезий: 30 мг

Натрий 95 мг