Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Треска – риба без много мазнини

Треската е морска риба, която се среща в различни морета. В някои езици, например в немския език, треската, която не е полово зряла, се обозначава с отделна дума. В Балтийско море всички видове треска, независимо дали са напълно пораснали или не, се наричат с общото название „треска“. Районите на местообитание на треската включват целият Северен Атлантически океан, северната част на Тихия океан, Северно море и Балтийско море.

Полезна информация

Треската притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна треска

Треската може да достигне внушителните размери от 1,5 метра. Тя се храни предимно с дребни морски животни. Възрастните риби се хранят и с малки рибки. Обикновено е оцветена в зелено, кафяво и червено. Среща се на дълбочина до 600 метра, но също и в по-плитките морски зони по крайбрежието.

Рибата, позната с названието треска има дълго тяло, перка на корема и перка на ануса и няколко кръгли гръбни перки, разположени близо една до друга. Тя е характерна със своето постно, вкусно и крехко месо. Поради ниското съдържание на мазнини, тя често се продава на пазара изсушена под формата на сушена риба или осолена и изсушена.


Произход

Откъде произхожда треската?

Треската се среща в северната част на Атлантическия океан, в Северния ледовит океан, както и в Балтийско море. В миналото популацията на треската в северната част на Атлантическия океан е била много голяма, но сега, поради прекомерния риболов, тя се среща само в някои части на океана.


Сезон

Кога е сезонът на треската?

По-голямата част от предлаганата за продажба треска се лови край Исландия и в Баренцово море. Друга зона за риболов е близо до Шпицберген. Исландия, Норвегия и Русия са държавите с най-висок улов и най-висок износ на треска Тъй като треската е една от най-важните ядливи риби в света, тя се лови непрекъснато и няма риболовен сезон. Има едно изключение: Зимната треска от Норвегия, наричана още „Скрей“ традиционно се лови само от януари до април. Докато запасите от атлантическа треска намаляват, тези от норвежка зимна треска остават стабилни поради ограничения риболовен сезон.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 15.04.2024 до 21.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва треската и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна треска

Треската под форма на филе е популярно рибно ястие в горещата кухня. Филетирана, тя може да се пържи в галета, в естествено състояние тя е вкусна и приготвена на скара, подходяща е за готвене на пара и за ястия с варена риба. Вкусът на треската може да бъде подобрен чрез добавяне на лимон, лек хрян и билкови сосове, а също и билкови дипове. Все пак тези добавки трябва да се дозират умерено, за да не се засили прекомерно вкусът на треската. Когато е прясна, тя трябва да се консумира в много кратки срокове. Треската може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни.Съставки

Ето какво съдържа треската

Този вид риба е богат източник на протеини, минерали и микроелементи. Освен това съдържа и витамините В12 и D.

Хранителна стойност
 

ккал: 76 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 17,7 гр

Мазнини: 0,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин В2: 0,05 мг

Витамин В6: 0,2 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 26 мг

Желязо 0,3 мг

Калий: 352 мг

Магнезий: 24 мг

Натрий 72 мг