Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сайда – малко мазнини, много протеини

Сайдата е част от семейството на рибата треска. Тя се нарича още синя треска. Ареалът на сайдата е студеният, но умерен район около Исландия, Шпицберген, Норвегия, Северно и Балтийско море.

Полезна информация

Сайдата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна сайда

Сайдата обитава както близките до дъното, така и средните водни пластове. След изгрев слънце или в късния следобед, тя също остава и на повърхността на водата. Сайдите винаги се движат на ята. Сайдата се обработва както под формата на сушена риба, така и под формата на сушена и осолена риба. Най-популярната форма, в която тя попада на трапезата, са рибни пръчици. За целта рибата се нарязва, пресова и панира.

Знаехте ли?

Терминът „сайда“ води началото си от Първата световна война. По това време бялото месо на рибата се оцветява с червен оцветител и се продава като заместител на сьомгата. Този процес води до наименованието „сайда“, което е възприето от хранително-вкусовата промишленост. Това е трябвало да направи заместващия продукт по-качествен. Днес сайдата се продава основно като самостоятелна риба с това наименование.


Произход

Откъде произхожда сайдата?

Естественото ѝ местообитание е предимно в северната част на Атлантическия океан. Сайдата е най-често срещана в районите около Норвегия и Исландия. Освен това се срещат големи колонии и в Северно море, особено в районите около Обединеното кралство.


Сезон

Кога е сезонът на сайдата?

Основният сезон за риболов на сайда е от октомври до февруари, но тя се лови и през останалата част от годината.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сайдата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна сайда

Сайдата се предлага в много различни разновидности: пушена, оцветена и в олио, осолена или сушена, прясна в лед или под формата на замразени филета. Колкото разнообразни са пазарните разновидности, толкова разнообразни са и възможностите за приготвяне. Сайдата може да се съхранява само няколко дни в хладилника като прясна риба. Въпреки това тя може да бъде замразявана без проблеми и издържа месеци наред в това състояние.


Съставки

Ето какво съдържа сайдата

Сайдата е с много ниско съдържание на мазнини и е добър източник на протеини. Тя съдържа йод и ценни минерали, например калий.

Хранителна стойност
 

ккал: 81 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 18,3 гр

Мазнини: 0,9 гр

Витамини

 

Витамин А: 6 µg

Витамин B1: 0,09 мг

Витамин В2: 0,35 мг

Витамин В6: 0,29 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,4 мг

 

Минерали

 

Калций 14 мг

Желязо: 1 мг

Калий 374 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий 81 мг