Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бяла риба: хищна, деликатен вкус

Бялата риба (Sander lucioperca) е сладководна риба и принадлежи към семейството на костуроподобните риби (Sparidae). Тя е най-големият представител от своя род. Средната ѝ дължина е около 50 см., въпреки че най-големите екземпляри могат да достигнат дължина до 1,30 м. Да научим повече за вкусната бяла риба.

Полезна информация

Бялата риба притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна бяла риба

Белите риби са хищници и се хранят предимно с по-дребни рибки, например, бабушки и дори костури, които са от същия род. Те могат да достигнат до 20 килограма тегло, а естествената им продължителност на живота е до 20 години. Твърдото, по-скоро светло на цвят месо на бялата риба е много постно, доста крехко и много богато на протеини.


Произход

Откъде произхожда бялата риба?

Първоначално бялата риба се е срещала само в големи езера и широки реки в Германия и Източна Европа. Днес, обаче, благодарение на мерките за зарибяване, тя може да бъде открита почти навсякъде в пристанища, езера и бавнотечащи води в Европа, а също и в Западна Азия и САЩ. Среща се и в засолените води на Балтийско море. Тъй като бялата риба трудно се размножава, тя се лови от естествените ѝ местообитания и след това се предлага за продажба. 


Сезон

Кога е сезонът на бялата риба?

Като сладководна риба , бялата риба живее в различни реки и вътрешни водоеми. Сред тях са Рейн, Дунав, Елба и Каспийско море. Предпочита места с дълбочина до около пет метра. Тя се оттегля в крайбрежните райони и хвърля хайвера си на дълбочина около метър. Периодът на размножаване продължава от април до юни. Есента се смята за най-добрия сезон за риболов на бяла риба.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва бялата риба и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна бяла риба

Бялата риба е отлична хранителна риба, много фина, крехка и с мек вкус. Можете да я варите, пържите и приготвяте на пара. Когато приготвяте бяла риба, внимавайте да не превишите температурата на приготвяне, тъй като това може да доведе до загуба на важни хранителни вещества, напр. витамин А. Прясната бяла риба може да се съхранява в хладилник най-много ден и трябва да се консумира веднага след закупуване.Съставки

Ето какво съдържа бялата риба

Бялата риба е богата на омега-3 мастни киселини, протеини, калий и цинк.

Хранителна стойност
 

ккал: 83 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 19,2 гр

Мазнини: 0,7 гр

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин В2: 0,25 мг

Витамин B6: 0,24 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 1,5 мг

 

Минерали

 

Калций 49 мг

Желязо: 0,8 мг

Калий 377 мг

Магнезий: 50 мг

Натрий 24 мг