Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сьомга – безценното рибно ястие

Сьомгата се разделя на атлантическа и тихоокеанска. Тя принадлежи към групата на мигриращите риби, тъй като се излюпва в сладките води на реките, оттам мигрира към морето и се връща в родните реки, за да хвърля хайвера си. Свръхуловът е унищожил популацията на дивата сьомга до такава степен, че рибата вече се смята за деликатес.

Полезна информация

Сьомгата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна сьомга

Сьомгата бива класифицирана като мигрираща риба. За да хвърли хайвера си, тя мигрира на дълги разстояния до сладководните басейни, откъдето произхожда. Младите екземпляри първо живеят в тези сладки води, а след това се местят в солените води. В това отношение сьомгата има способността да се адаптира физиологично към различните нива на соленост на водните басейни.

Поради тази причина сьомгата не може да бъде категорично определена като сладководна или соленоводна риба. Месото на тази риба е с оранжево-розов до тъмночервен цвят и твърда консистенция. На пазара нейният оранжев хайвер се продава като хайвер от сьомга или хайвер от куча сьомга – една от петте разновидности на тихоокеанската сьомга.


Произход

Откъде произхожда сьомгата?

Естественото местообитание на атлантическата сьомга са крайбрежните води на Северния Атлантически океан, например Норвегия, Гренландия или източното крайбрежие на Северна Америка. Местообитанието на тихоокеанската сьомга обхваща крайбрежните води на Тихия океан край западното крайбрежие на Северна Америка и крайбрежните води на държавите от Югоизточна Азия.

Откъде идва сьомгата, която се предлага за консумация?

По-голямата част от сьомгата на пазара идва от ферми. Основният производител на сьомга, отглеждана в развъдници, е Норвегия. Тези сьомги се отглеждат като млади екземпляри в сладководни езера, след което се отглеждат в морето в обособени зони в близост до брега. От друга страна, дивата сьомга се лови в естествените ѝ местообитания.


Сезон

Кога е сезонът на сьомгата?

Сезонът за риболов на дива сьомга е основно от м. май до м. септември. Сьомгата, отглеждана във ферми, се произвежда през цялата година. 

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сьомгата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна сьомга

Сьомгата може да се използва по множество начини, съдържа различни витамини, а също така се отличава и с високо съдържание на мазнини. Можем да я изпържим, да я приготвяме на пара, да я ядем сурова под формата на суши, да я печем във фурната или да я варим цяла. Поради високото съдържание на мазнини, тя е подходяща и за опушване. Когато се маринова със смес от захар, черен пипер, билки и сол, тази риба се превръща в деликатес, познат като „гравлакс“. Пошираната цяла сьомга е популярна в студените бюфети като атракция, а котлетите от сьомга са най-подходящи за печене на скара и бързо изпичане.

Парчетата пушена сьомга са изключително търсени студени разфасовки, а парчето филе е подходящо за запичане или гратиниране. Сьомгата е идеална за гарнитура на супи, както пушена, така и сурова, нарязана на лентички или под формата на рибни топчета. След отваряне, трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира в рамките на няколко дни.Съставки

Какво съдържа сьомгата?

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини. Месото ѝ е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Хранителна стойност
 

ккал: 202 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 19,9 гр

Мазнини: 13,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 15 µg

Витамин B1: 0,18 мг

Витамин В2: 0,16 мг

Витамин В6: 0,98 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0,9 мг

 

Минерали

 

Калций 13 мг

Желязо: 1 мг

Калий: 371 мг

Магнезий: 29 мг

Натрий 51 мг