Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пъстърва – любимата сладководна риба

Пъстървата принадлежи към сьомговите риби и се характеризира преди всичко със своето закръглено и едро тяло. Пъстървата има почти прав опашен плавник и доста сплескана, леко овална глава.

Полезна информация

Пъстървата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна пъстърва

Пъстървата (Salmo trutta) е популярна сладководна риба, подобна на сьомгата. Тя отдавна се отглежда навсякъде в рибарници, а дивите и по-вкусни форми стават все по-редки. Пъстървата има твърдо, фино и ароматно месо, богато на хранителни вещества. Фактът, че произхожда от голямото семейство на сьомговите риби, е особено очевиден при дъговата пъстърва. Пъстървите се хранят с дребни ракообразни, а финото им месо има розово до червено оцветяване, наподобяващо сьомгата. Дъговата пъстърва се отличава с широката, червеникава странична ивица, която прелива в цветовете на дъгата. Сьомговата пъстърва достига размери, подобни на тези на сьомгата.

Обикновено пъстървата тежи до 6 килограма и е дълга 40 сантиметра. Ценителите обаче предпочитат по-малките екземпляри с тегло до 250 грама. Всички видове пъстърва се предлагат както пресни, така и пушени.

Трите вида пъстърва

Съществуват три основни вида пъстърва: Кафява пъстърва,, езерна пъстърва и морска пъстърва. Кафявата пъстърва е идеална за опушване, тъй като като е сладководна риба и няма толкова характерен вкус, колкото много други соленоводни риби. Морската пъстърва е особено разпространена в Егейско море или в северната част на Испания и в Атлантическия океан. От нея се произвежда отличен хайвер който леко наподобява хайвера от сьомга. 


Произход

Откъде произхожда пъстървата?

Пъстървата живее както в езера, така и в потоци, а езерната пъстърва е често срещана в планинските езера. Въпреки че кафявата пъстърва преобладава в търговията, дъговата пъстърва, внесена в Европа от Калифорния през 1880 г., се смята за също толкова популярна. Голяма част от продадената пъстърва е от аквакултури, а останалата част се внася от Франция, Италия, Испания и Скандинавските страни.


Сезон

Кога е сезонът на пъстървата?

Пъстървата идва предимно от рибарници и се продава през цялата година. Сезонът на пъстървите е през пролетта и началото на лятото. Знаехте ли? Кафявата пъстърва с петниста кожа е най-вкусна от м. май до м. юли.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пъстървата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна пъстърва

Пъстървата може да се приготви по няколко начина. Наред с други неща, можете лесно да изпържите, поширате или да опушите пъстървата. При пърженето можете да използвате няколко метода. Пъстървата може да бъде изпържена au naturel или панирана, с магданоз или бадемово масло.

Можете да приготвите и т.нар. синя пъстърва. За целта пъстървата трябва да е прясно обработена или изкормена. Важно е да не отстранявате слузта по кожата, тъй като тя е това, което предизвиква синьото оцветяване по-късно. Пъстървата може да се сервира с варени картофи, разтопено масло или крем от хрян и сос холандез. Прясната риба трябва да се съхранява в хладилника само няколко дни. В замразен вид, тя може да се съхранява в продължение на няколко месеца.Съставки

Ето какво съдържат пъстървата

Месото на пъстървата съдържа около 70% полиненаситени мастни киселини и много ценни протеини. Пъстървата също така се характеризира със значителни количества минерали, например желязо и фосфор, както и витамини от група В.

Хранителна стойност
 

ккал: 103 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 19,5 гр

Мазнини: 2,7 гр

Витамини

 

Витамин А: 12 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин В2: 0,08 мг

Витамин В6: 0,23 мг

Витамин С: 4 мг

Витамин Е: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 12 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 413 мг

Магнезий: 27 мг

Натрий: 63 мг