Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Шаранът –традиционна риба за пости

Шаранът е с произход от Азия и е пренесен в Европа от римляните. През Средновековието, шаранът е неразделна част от културата на хранене и все повече шарани започват да се отглеждат и развъждат в езера. Заради християнските традиции, които не допускат да се яде месо повече от 150 дни в годината, шараните са специално отглеждани за Велики пости.

Полезна информация

Шаранът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен шаран

Люспест шаран или толстолоб е името на дивата разновидност, която все още е се чувства като у дома си в северните германски езера и в спокойните зони на по-големите реки. Познати като „мирни риби“, шараните се хранят с планктон и микроорганизми. Размножителните форми, дълги до метър, имат определени характеристики: Огледалният шаран има само три реда люспи, а голият шаран е почти без люспи. Гърбавата сладководна риба има четири характерни бодли на горната устна, а устата ѝ е обърната.


Произход

Откъде произхожда шаранът?

Шаранът (Cyprinus carpio) е европейски вид риба и често се отглежда в топлите сладки води на рибните стопанства. В сравнение с разновидностите, отглеждани във ферми, числеността на дивите шарани намалява все повече. Шаранът произхожда от крайбрежията на Сибир, Япония и Китай, като постепенно се разпространява и в горното течение на Дунав, според съответния климат. Преди осем хилядолетия неговото опитомяване вероятно е започнало в Централна Европа под влиянието на човека.


Сезон

Кога е сезонът на шарана?

Сезонът на шарана започва в началото на септември. През есенните и зимните месеци, в чието име се съдържа „р“, шаранът се счита за специален деликатес. Повечето шарани вече се отглеждат в развъдници.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва шаранът и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен шаран

Този вид риба се предлага предимно сезонно, въпреки че има и целогодишни предложения. Освен това векове наред шаранът се смята за рибата на постите. В кухнята шаранът обикновено се приготвя „на синьо“ по лужишки, но също така и печен, по френски или се маринова в собствена кръв по полски. Суровият шаран може да се съхранява в хладилника само един ден. Преработената риба може да се съхранява още един ден. От друга страна, замразеният шаран се съхранява около три до четири месеца. Размразява се бавно, като се премести от фризера в хладилника.Съставки

Ето какво съдържа шаранът

Месото на шарана е доста постно и съдържа около 5% мазнини. То съдържа много мастни киселини, минерали, протеини и витамини. Месото от шаран съдържа повече омега-6 мастни киселини, отколкото омега-3 мастни киселини.

Хранителна стойност
 

ккал: 115 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 18 гр

Мазнини: 4,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 44 µg

Витамин B1: 0,07 мг

Витамин В2: 0,05 мг

Витамин В6: 0,15 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций 63 мг

Желязо 0,7 мг

Калий: 378 мг

Магнезий: 51 мг

Натрий 30 мг