Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Костур – популярна ядлива риба

Костурът е сладководна риба, която е сравнително толерантна към водните условия. Например той се среща в крайбрежните райони на Балтийско море. Подвидовете костур са типични за моретата. Костурът е класифициран като хищна риба, тъй като се храни основно с други риби.

Полезна информация

Костурът притежава следните специални качества

Детайлно изображение на пресен костур

Възрастните костури достигат дължина до 1,30 м и тегло до 2,5 кг Костурът се среща в реките, по-големите езера и в някои райони на Балтийско море със слабосолени води, тъй като е сравнително солоустойчив, въпреки че е сладководна риба. Костурът има характерна назъбена гръбна перка и визуално забележими бодливи ивици, разположени по цялото тяло. Структурата му изглежда странично свита. Веднъж приготвен, костурът има много кости и сравнително лек рибен вкус поради много ниското съдържание на мазнини.

Костурът като част от балансирано хранене

Месото на костура е много богато на протеини, но с много ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са много важни за балансираното и здравословно хранене. Освен нилския костур, в менюто или в тигана много често присъства и така наречения „вълчи костур“ или „морски вълк“. Вълчият костур може да се приготвя дори от неопитни готвачи, тъй като не се разпада дори и при по-продължително готвене. 


Произход

Какъв е произходът на костура?

Морският костур се среща почти навсякъде в умерените географски ширини. Основните държави, в които се размножава костурът, са:

  • Германия
  • Чехия
  • Австрия

Сезон

Кога е сезонът на костура?

Както при повечето сладководни риби, сезонът за риболов на костур е от пролетта до есента – през късната есен и зимата костурът се оттегля в по-дълбоките части на езерата и реките и съответно е труден за улов. Тъй като костурът се продава пресен или замразен след улова, той е достъпен през цялата година.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 15.07.2024 до 21.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва костурът?

Детайлно изображение на пресен костур

Костурът се смята за една от най-популярните риби за консумация и затова често се приготвя като основно ястие. Преди консумация, костурът се сварява, задушава или изпържва, тъй като поради факта, че произхожда от застояли води, той само до известна степен е подходящ за консумация в сурово състояние. Както всички пресни риби, костурът може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни и трябва да се консумира веднага.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с костур


Съставки

Какво съдържа костурът?

Костурът е източник на протеини със сравнително ниско съдържание на мазнини, съдържа и големи количества витамин Е.

Хранителна стойност
 

ккал: 81 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,4 гр

Мазнини: 0,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин В2: 0,12 мг

Витамин В6: 0,23 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 1,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 20 мг

Желязо: 1 мг

Калий: 330 мг

Магнезий: 20 мг

Натрий: 47 мг