Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Натриев бикарбонат – универсален специалист

Натриевият бикарбонат всъщност е натриев хидрогенкарбонат (NaHCO³), който се описва накратко като „натриев бикарбонат“ на пазара. Алтернативни наименования на натриевия бикарбонат са: сода за хляб, сода за печене, готварска сода, натриев бикарбонат за готвене. Той е набухвател, който реагира с другите съставки на тестото. Образуват се мехурчета, които правят тестото приятно въздушно и му помагат да втасва.

Полезна информация

Натриевият бикарбонат притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на натриев бикарбонат

Натриевият хидрогенкарбонат е безцветно, бяло, кристално вещество, което при температури над 50 градуса се разлага на вода, въглероден диоксид и натриев карбонат. Натриевият бикарбонат помага за втасването на тестото за хляб и сладкиши при изпичането. Той може да абсорбира и неутрализира миризми. Натриевият хидрогенкарбонат реагира с киселини и има регулиращо действие. Както беше споменато по-горе, при по-високи температури той се разгражда на съставните си части и в резултат е естествено разградим. Хранителната му стойност е ниска. 


Произход

Откъде произхожда натриевия бикарбонат?

Натриевият хидрогенкарбонат е използван още преди 4 000 години в Древен Египет за подготовка на трупа за мумифициране и за извличане на водата от него. В природата се среща като естествен минерал и се добива в мини.


Сезон

Каква е сезонността на натриевия бикарбонат?

Натриевият бикарбонат е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за добавки за печене

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва натриевия бикарбонат и как се съхранява?

Детайлно изображение на натриев бикарбонат

Натриевият хидрогенкарбонат е съставна част на бакпулвера и содения прах и се предлага и като сода за хляб. Той е набухвател и може да се използва вместо бакпулвер, но реагира по време на печенето само ако в тестото има киселинни съставки. Натриевият бикарбонат има и киселинно-регулиращо действие. Затова е особено подходящ за кисели храни и напитки.

Натриевият бикарбонат може да се използва и като средство в домакинството, Може да послужи за почистване на запушени канали заедно с оцет. Също може да се използва за премахване на миризмите на плесен. Натриевият бикарбонат трябва да се съхранява на сухо място и има срок на годност около шест месеца след производството.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на натриев бикарбонат


Съставки

Ето какво съдържа натриевия бикарбонат

Натриевият бикарбонат се използва за регулиране на свръхкиселинен стомах и на стомашни киселини. Той помага срещу метеоризъм, диария, повръщане и оригване. Трябва да се използва само избирателно. По-продължителен прием може да повиши нивото на натрий в кръвта и да понижи нивото на калций. При ползване срещу стомашни киселини натриевият бикарбонат се смесва с лимонова вода. Той обаче не бива да се приема малко преди или след хранене, тъй като неутрализира стомашната киселина.

Хранителна стойност
 

ккал: 0 ккал

Въглехидрати: 0 г

Протеини: 0 г

Мазнини: 0 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 27360 мг