Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Стабилизатор за сметана – надежден помощник

Ако разбиването на сметаната е неуспешно, стабилизаторът за сметана ще е от помощ. Причината за това е, че нишестето, съдържащо се в праха, не позволява на водата да се утаи. Така сместа става по-твърда и сметаната се запазва по-дълго време.

Полезна информация

Стабилизаторът за сметана притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на стабилизатор за сметана

Като свързващ агент стабилизаторът за сметана подпомага химическия процес на втвърдяване, който протича при разбиването на сметана: Емулгаторите в течната сметана стабилно свързват малки мастни капки и водни молекули. Разбиването механично разделя тази връзка. Тук идват и микроскопични въздушни мехурчета, които се слепват с мастните топчета. Образуват се все повече и повече бучки, които задържат вода, мазнини и въздух и в крайна сметка втвърдяват сметаната. 


Произход

Откъде произхожда стабилизаторът за сметана?

От 1967 г. насам на пазара се предлагат различни така наречени „втвърдители на сметана“. Първоначално понятието „стабилизатор за сметана“ е било регистрирана търговска марка, но сега е родово понятие за втвърдители на сметана като цяло.


Сезон

Каква е сезонността на стабилизатора за сметана?

Стабилизаторът за сметана е достъпен целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва стабилизатора за сметана и как се съхранява?

Детайлно изображение на стабилизатор за сметана

Стабилизаторът за сметана е много популярен за десерти или торти, при които искаме сметаната да изглежда красиво особено дълго време. Стабилизаторът за сметана втвърдява съществено сладката сметана, което улеснява декорирането на торти. Не по предназначение, но и като съвет върху опаковката, пудрата, поръсена като грунд върху блатовете за тортата, помага да се предотврати бързото попиване през слой плодове.

Ето как се използва стабилизаторът за сметана:

Течната сметана трябва да се разбие за кратко на най-ниската степен на ръчния миксер, преди да се добави бялата пудра, като се разбърква непрекъснато. След това се продължава разбиването на по-висока степен на миксера, докато се постигне желаната твърдост. За целта най-добре е да се използва тесен и висок съд. Така сметаната се втвърдява по-бързо.

Сметаната е готова твърдо разбита, когато се наклони съдът и тя остане залепена по стените му и нищо не изтича. Ако се прекали с разбиването, сметаната може да стане ронлива. С добавянето на стабилизатор за сметана това така наречено „пребиване“ може да се ускори. Стабилизаторът за сметана трябва да се съхранява на сухо и защитено от светлина място. Срокът му на годност е 18 месеца и затова често се купува с големи запаси.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на стабилизатор за сметана


Съставки

Ето какво съдържа стабилизатор за сметана

Въпреки че в хранително-вкусовата промишленост се използват изкуствени вещества за смесването на стабилизатора за сметана, Е-номерата, използвани във втвърдителя на сметана, са класифицирани като безвредни и не са алергенни.

Хранителна стойност
 

ккал: 370 ккал

Въглехидрати: 92 г

Протеини: 0 г

Мазнини: 0 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 240 мг