Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Боя за храни – цветни помощници

Хранителен оцветител или оцветяваща добавка може да бъде всеки пигмент или оцветител, който придава цвят на напитките и храните. При това се прави разграничение между естествени пигменти и синтетични съединения. 

Полезна информация

Боята за храни притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на боя за храни

Боята за храни е в различни форми, напр. течност, прах, гел или паста. Поради своята относителна безопасност и широка достъпност боята за храни се използва в промишленото производство на храни, както и в домашната кухня. 

Естествена или синтетична боя за храни?

Естествената боя за храна се състои от пигменти, получени от естествени източници, като например зеленчуци, плодове, растения, цветя или подправки. Примери за такива багрила са анато (E160b) от семена на ашиот, бетаин (E162) от цвекло, синьо багрило от пеперуден чай (Clitoria ternatea), карамел (E150a-d) или хлорофилин (E140) от водорасли. Естествените оцветители обикновено са по-скъпи от синтетично произведените и могат да добавят допълнителни аромати към храната.

Синтетичните бои за храни се състоят от съединения, които не се срещат в природата, и се синтезират от различни микроелементи. Тези багрила са особено популярни в хранително-вкусовата промишленост, тъй като придават интензивен и равномерен цвят, не добавят нежелани миризми към храните, по-евтини са от естествените багрила и улесняват производството на желаните нюанси. Синтетичните бои за храни трябва да бъдат сертифицирани от редица регулаторни органи в цял свят. 


Произход

Откъде произхожда боята за храни?

Още древните египтяни са знаели как да боядисват храната. Така например те са използвали вино, за да променят външния вид на сладкишите. Гърците и римляните са използвали между другото шафран, моркови, черници, нар, ряпа и други, за да придават на храната ярки цветове. Те дори са използвали някои минерали и руди като сребро, злато или мед, за да постигнат силни цветове или да скрият дефекти при готвене.

В средновековна Европа изисканите ястия за аристокрацията са се приготвяли с помощта на оцветители като шафран, куркума, невен, магданоз и спанак. Боите за храна са били използвани и в Америка преди Колумб. Ацтеките са оцветявали храната си с насекоми, известни като кошенили, както и с чушки, цезалпиния и анато, които по-късно са дошли в Европа, за да придават цвят на средиземноморската кухня. 


Сезон

Каква е сезонността на боята за храни?

Боите за храна са продукт, който се предлага целогодишно.

Нашите предложения за добавки за печене

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва боята за храни и как се съхранява?

Детайлно изображение на боя за храни

Обикновено хората свързват различни цветове с определени вкусове. Цветът на храната също може да повлияе на възприемането на вкуса на сладкишите. Боята за храна е подходяща за оцветяване на фондан или марципан, например. Десерти и тесто също могат да се оцветяват безпроблемно. Боята за храна може да се съхранява безпроблемно и трябва да се използва в съответствие с отпечатания срок на годност.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на боя за храни


Съставки

Ето какво съдържа боята за храни

За естествените оцветяващи добавки не се изисква сертифициране, но все пак трябва да бъдат одобрени за употреба в определена страна. Безопасността на боите за храна се проверява от регулаторните органи. Повечето страни имат собствени правила и списъци с бои за храна, които са разрешени за използване в различни храни.

Хранителна стойност
 

ккал: 260 ккал

Въглехидрати: 62 г

Протеини: 0,2 г

Мазнини: 0,9 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 50 мг