Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бакпулвер – полезен помощник в кухнята

Бакпулверът е важна съставка в рецептите за печене, тъй като гарантира, че сладкишът ще се надигне и консистенцията му ще стане хубава и пухкава. Но каква е историята на набухвателя, по какво бакпулверът се различава от содата за хляб и защо е популярно домашно средство за почистване? На тези въпроси ще отговорим тук.

Определение

Какво е бакпулвер?

Детайлно изображение на бакпулвер

По дефиниция бакпулверът е набухвател, който отделя въглероден диоксид (CO₂) в комбинация с вода и топлина. Този процес увеличава обема на тестото. Бакпулверът съдържа натриев или калиев хидрогенкарбонат. Това са химически вещества от сол на въглеродната киселина. Като подкиселяващи агенти се съдържат хранителните добавки Е 450а, Е 341а или винена киселина. Третата съставка е разделящ агент от нишесте – той предотвратява реакцията на двете вещества едно с друго още в пакетчето.


Действие

Какво прави бакпулверът при печене?

Когато топлината на фурната и влагата на тестото въздействат върху съставките на бакпулвера, те реагират помежду си и се отделя въглероден диоксид. По този начин в тестото се образуват газови мехурчета, които от своя страна правят сладкиша по-пухкав и увеличават обема му. Предлаганият в търговската мрежа бакпулвер обикновено се продава в опаковки за порции, които са достатъчни за 500 грама брашно. В рецептите обикновено се посочва и действителното количество на необходимия бакпулвер.

Използва се почти изключително за козуначени видове тесто, тъй като пат бризе трябва да остане твърдо и ронливо. За постигане на пълен ефект бакпулверът се добавя към останалите съставки възможно най-късно. След това тестото получава необходимата топлина в предварително загряната фурна, така че бакпулверът, който вече е бил изложен на влага, да реагира. Самите пакетчета трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, тъй като влажният бакпулвер губи своята ефективност.


Бакпулвер срещу сода за хляб

Какво е разликата от сода за хляб?

Детайлно изображение на бакпулвер

Содата за хляб обича кисела среда.

Содата за хляб и бакпулверът са набухватели, които реагират с другите съставки в тестото. Натриевият бикарбонат, наричан още сода за хляб, често се използва в американски рецепти. За да развие своята набухвателна сила, тестото се нуждае от поне една „кисела“ съставка в допълнение към течен компонент, с който содата да може да реагира – например мътеница, кисело мляко или кленов сироп. Содата за хляб освобождава набухвателната си сила веднага след замесването на тестото, така че тестото не трябва да престоява твърде дълго, преди да влезе във фурната.

Содата за хляб е съставка на бакпулвера.

Съответно бакпулверът съдържа сода за хляб. Но това не е всичко. Съдържа поне още един киселинен носител като например винен камък или нишесте като разделителен агент. За разлика от содата за хляб бакпулверът не се нуждае от допълнителна „киселинна“ съставка в тестото, за да постигне желания ефект. Част от него реагира веднага след като бакпулверът влезе в контакт с течните съставки на тестото, т.е. още при замесването на тестото. Подобно на използването на сода за хляб смесеното с бакпулвер тесто не трябва да престоява дълго преди да влезе във фурната. Другите съставки на бакпулвера реагират само при достигане на определена температура. Следователно налице е двойно набухване.


Употреба

Какво още може бакпулверът?

Бакпулверът не е само съставка за сладкиши. Той може да се използва в много различни области – например в домакинството за отстраняване на упорити замърсявания, за неутрализиране на неприятни миризми или за прогонване на мравки.

Бакпулверът в кухнята

  • Бакпулверът може да се използва за неутрализиране на неприятни миризми – например при лоша миризма в хладилника. За целта просто се изсипва половин пакетче бакпулвер върху малка чиния, която се поставя в хладилника. Бакпулверът помага и при лоша миризма в канала. Просто се изсипват няколко супени лъжици от набухвателя в канала и се изплаква с оцет. Оставя се да действа няколко минути и след това се измива с топла вода.
  • Загорели остатъци от храна в тигани и тенджери често са трудни за отстраняване с препарат за миене и гъба. Бакпулверът може да помогне за разтварянето на остатъците. За целта в тенджерата или тигана се слагат няколко супени лъжици от набухвателя и малко вода. Сместа се оставя да действа през нощта. Впрочем това действа и върху нагар във фурната.
  • На всекиго, който често пие кафе и чай, са известни оцветяванията от напитките върху чашите и каните. Те се отстраняват лесно с малко бакпулвер . За целта просто се изсипва бакпулвер в зацапания съд, напълва се с вода и се оставя да престои една нощ.

Бакпулверът в останалата част от домакинството

  • Ако искате да почистите сребърните и златните си бижута, не се нуждаете от специални почистващи препарати. Малко бакпулвер също така придава блясък на благородния метал. За целта бижутата се поставят във вода и се добавя една супена лъжица от набухвателя на литър. След около час накисване се почистват лесно.
  • Освен това бакпулверът се е доказал и като средство срещу мравки. За борба с малките гадинки просто се смесват малко захар и бакпулвер и особено силно засегнатите места се поръсват. Но още по-добре е да се предотврати „нашествието на мравки“, с други думи да не се привличат мравки изобщо. За целта храната винаги трябва да се съхранява в добре затворен съд, да се следи целостта на стените и фугите и боклукът да се изхвърля ежедневно.

Бакпулверът при грижи за тялото

  • Бакпулверът се смята от посветените за избелващо средство за зъби. За целта четката за зъби се навлажнява леко и се потапя в бакпулвер. След това зъбите се измиват и устата се изплаква обилно. При контакт на бакпулвер с вода се образува натриев карбонат. Той има абразивен ефект, който може да разтваря оцветявания. Зъболекарите обаче не препоръчват твърде често прилагане, тъй като тази процедура може да увреди зъбния емайл.
  • Бакпулверът може да помогне за предотвратяване на изпотяване на краката. За целта стъпалата просто се натриват с малко бакпулвер. Съдържащата се в бакпулвера сода абсорбира потта и бактериите.

Срок на годност

Може ли бакпулверът да се развали?

Бакпулверът трябва да се съхранява запечатан и на сухо място. Така той може да издържи почти вечно. Обратното – при съхранение на открито бакпулверът може да се навлажни и по този начин да загуби набухвателната си сила. Няма място за притеснение: Бакпулверът не може да се развали в буквалния смисъл на думата. 


Алтернатива

С какво може да бъде заместен бакпулверът?

Липсата на бакпулвер след спонтанното решение да изпечем сладкиш може да ни подразни. Съществуват различни начини за заместване на набухвателя. Най-лесният вариант е разбиване на белтъци на яйца на твърд сняг, които ще бъдат добавени към тестото и прибавянето им в сместа. Това прави пухкаво тестото и му придава по-голям обем. Амониевият карбонат се състои от амониев хидрогенкарбонат. Той е подходящ набухвател за плоски печива от пат бризе. Поташът, т.е. калиевият карбонат, също може да служи като заместител. Този набухвател е силно използван най-вече в коледните сладки. Използва се предимно за лебкухен, тъй като позволява по-широко разточване на тестото. Затова този заместител на бакпулвера е по-подходящ за плоски сладкиши.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на бакпулвер


Съставки

Ето какво се съдържа в бакпулвера

Положителното свойство на бакпулвера е, че тестото се става по-пухкаво и „втасва“. В резултат на това то става по-лесно смилаемо и се усвоява по-лесно. Съществува дори бакпулвер за диабетици, приготвен от житни кълнове.

Хранителна стойност
 

ккал: 100 ккал

Въглехидрати: 25 г

Протеини: 0,1 г

Мазнини: 0 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 48,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 1100 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 50 мг

Магнезий: 9 мг

Натрий: 11800 мг