Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Смръчкула – малко стил, много вкус

Смръчкулите са визуално доста непривлекателни гъби и се състоят от множество тръбовидни кухи камери, наричани още ламели. Вътрешността на смръчкулата винаги е куха. Може да се открие в гората под или върху листата или сред храсталаците. 

Полезна информация

Смръчкулата има следните специални свойства 

Прясна смръчкула в близък план

Отличително за смръчкулата е нейният външен вид. Тя има дълго пънче, което е сраснало с типичната за смръчкулата шапка. Пънчето и шапката имат общо кухо тяло. Ако сами берете смръчкули, уверете се, че не ги бъркате със силно отровния им пролетен двойник – гъбата дипленка. Експертите сравняват сложното и трудоемко търсене на тези гъби с още по-трудоемкото търсене на трюфели. 

В наши дни са известни повече от 15 различни вида смръчкули, повечето от които се различават по форма, размер и цвят. Най-популярните и най-добри ядливи видове смръчкули са островърхата смръчкула, чието име се дължи на заострената форма на нейната шапка и обикновената ядлива смърчкула. Колкото по-тъмни са смръчкулите, толкова по-ароматни са на вкус. 


Произход

Откъде произхожда смръчкулата?

Заради непривлекателния им външен вид и „хлъзгавия“ вкус в устата, много хора избягват да ядат смръчкула твърде често. Мнозина обаче не знаят, че смръчкулата съдържа много витамини, което я прави много полезна. Повечето от нас познават смръчкулата от посещенията в азиатски ресторанти. Азиатците използват гъбите често и в много ястия. Смръчкулата се внася основно от Турция. 


Сезонност

Кой е върховият сезон на смръчкулата?

Смръчкулите могат да бъдат открити на много места, например в крайречни гори, богати на хумус ливади или под ясенови дървета. Обикновено те се срещат на малки групи или като отделни бройки. Те все още не могат да бъдат култивирани и развъждани. Гъбите имат сравнително кратък сезон и могат да се берат пресни само от април до края на май или до началото на юни.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва смръчкулата и как се съхранява?

Прясна смръчкула в близък план

Важно е да се отбележи, че смръчкулата винаги трябва да се обработва термично и никога не трябва да се консумира сурова, тъй като в суров вид тя е отровна. Отровата ѝ може да се неутрализира само чрез нагряване или продължително сушене. Поради сравнително краткия ѝ сезон обаче невинаги се предлага в прясно състояние. Но това не е проблем, тъй като гъбите могат да бъдат изсушени перфектно без изобщо да загубят аромата си. Тъй като смръчкулата е сравнително безвкусна и същевременно много здравословна гъба, тя е подходяща за използване в много комбинации от различни съставки.

Как да съхраняваме смръчкулата?

Най-добре е пресните смръчкули да се съхраняват хоризонтално една до друга върху кърпа в хладилника. По принцип важи следното – колкото по-скоро се консумират пресните смръчкули, толкова по-добър е вкусът им. Ако сте събрали твърде много смръчкули, те могат лесно да се изсушат във фурната при температура точно 50 градуса. По този начин смръчкулата може да се запази много по-дълго.


Съставки

Какво се съдържа в смръчкулата

Смръчкулите са едни от най-здравословните ядливи гъби и съдържат голямо количество протеини и магнезий, а освен това са с много ниско съдържание на калории и мазнини. Те са идеални за готвене с ниско съдържание на въглехидрати, полезни са за червата и осигуряват дълготрайно усещане за ситост.

Хранителна стойност
 

ккал: 28 ккал

Въглехидрати: 0,5 г

Протеини: 2,49 г

Мазнини: 0,32 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,13 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 5 мг

Витамин E: 0,05 мг

 

Минерали

 

Калций: 11 мг

Желязо: 1,2 мг

Калий: 390 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий: 2 мг