Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пачи крак – горското златно съкровище

Дъждовните лета имат поне едно предимство в кулинарно отношение – отличен сезон за никненето на гъби. Гъбите пачи крак са много търсени поради своя мек и същевременно приятен пиперливо-ядков аромат. 

Полезна информация

Гъбите пачи крак имат следните специални свойства 

Пресни гъби пачи крак в близък план

Гъбата пачи крак (Cantharellus cibarius) се характеризира с кафявата си шапка, която има вълнообразен ръб, в зависимост от размера. Освен това тя е устойчива и суха. Най-много обича да расте в песъчлива почва, което започва от края на май и понякога дори до октомври. Среща се в боровите гори и под елите.


Произход

Откъде произхождат гъбите пачи крак?

Гъбата пачи крак не е култивирана, а дива гъба, която расте в европейските широколистни и иглолистни гори. Ако искате да откриете тази гъба, трябва да я търсите близо до корените на дърветата. За съжаление обаче в Германия тя става все по-голяма рядкост; бере се само в малки количества и за собствена консумация.


Сезонност

Каква е сезонността на гъбите пачи крак?

Сезонът на пресните гъби пачи крак започва през юли и приключва през ноември. Предназначените за продажба гъби пачи крак идват главно от Източна Европа. Освен пресни, гъбите се продават в буркани, консервирани, изсушени или замразени. Предлагат се в търговската мрежа през цялата година. Препоръчително е да проверявате срока на годност, преди да консумирате опакованите стоки, тъй като той не трябва да се превишава.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме гъби пачи крак и как да ги съхраняваме?

Пресни гъби пачи крак в близък план

Пачият крак съдържа хитин, който не се понася от хората. Поради тази причина гъбите не трябва да се консумират сурови, тъй като това може да доведе до храносмилателни проблеми. Преди обработка, гъбата пачи крак трябва да се почисти. Тъй като гъбите бързо поемат вода, те трябва да се изплакнат за кратко, но само ако е необходимо. В противен случай е достатъчно да почистите гъбите с кухненска хартия. Пачият крак се съчетава добре със сосове, месо, ориз и нудли.

Как да запазим гъбите пачи крак пресни

Правилното съхранение на пресните гъби не е никак лесно, тъй като температурата не трябва да е нито прекалено висока, нито прекалено ниска. В противен случай гъбите бързо се развалят, поради което е по-добре да приготвите гъбите пачи крак веднага след закупуването им. Ако нямате време, съществуват и други начини за съхранението им. Възможно е да се съхраняват в хладилник, но съдът в който поставяте гъбите трябва да е въздухопропусклив. Опаковани по този начин, гъбите могат да се съхраняват в хладилника в продължение на два-три дни.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на гъби пачи крак


Съставки

Какво съдържат гъбите пачи крак

Гъбите пачи крак съдържат много протеини, но са с ниско съдържание на мазнини и калории. Освен това съдържат желязо, калий, витамини А, D и С, както и различни витамини от групата В. Това носи следните ползи за здравето: Регулиране на храносмилането и подобряване на съня. Възможно е обаче дивите гъби да съдържат олово или кадмий. Това е причината консумацията на диворастящи гъби да бъде ограничена до 200 грама седмично.

Хранителна стойност
 

ккал: 72 ккал

Въглехидрати: 1,96 г

Протеини: 2,79 г

Мазнини: 5,1 г

Витамини

 

Витамин А: 0,03 µg

Витамин B1: 0,02 мг

Витамин B2: 0,24 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 6,23 мг

Витамин E: 0,18 мг

 

Минерали

 

Калций: 14 мг

Желязо: 5,81 мг

Калий: 333 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий: 207 мг