Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Печурките – витамин D, без въглехидрати,

Печурката е ядлива гъба, която в природата е много лесно да се сбърка с отровните пролетни грудкови гъби. Печурката принадлежи към класическите култивирани гъби, т.е., гъби, които се отглеждат в професионални условия. Тя е широко разпространена ядлива гъба, която се използва в различни ястия.

Полезна информация

Печурката има следните специални свойства

Свежи печурки в близък план

Тялото на печурката е разделено на шапка и стъбло. Гладката, влакнеста или люспеста кожа на шапката е суха, оцветена в бяло, жълтеникаво или кафяво. При младите гъби, разположените на гъсто ламели варират от бледосив до розов цвят, а по-късно стават шоколадовокафяви до пурпурночерни. Названието „Печурка“ (Champignon) на френски език означава „гъба“, като по този начин обозначава културното значение на гъбеното растение. Печурката е тясно свързана с историята на култивирането на гъбите. Срещат се бели и кафяви печурки. 


Произход

Откъде произхожда печурката?

Печурката е често срещана гъба, която може да се открие на много места в Европа. Всъщност, целенасоченото отглеждане на гъби за хранителни цели започва именно с печурката. Тя за пръв път е култивирана във Франция през 1750 г. Както често се случва, шансът тук е изиграл немалка роля. Един ден парижките градинари открили бели гъби в тора, който оставяли в лехите. Градинарите бързо разбрали, че могат и занапред да продължат да ги отглеждат. Въпреки че не след дълго се оказало, че тъмнолюбивите гъби предпочитат да виреят в тъмни мазета и изби, сериозното култивиране на гъби в познатия днес вид се развива едва в началото на XX век. 


Сезонност

Кога е сезонът на печурките?

Тук е важно да направим разлика между диворастящи и култивирани гъби. Диворастящите гъби се появяват предимно след преобладаващо дъждовни сезони. Извън горите, печурките се срещат в полето и в ливадите, особено през лятото. Юни и октомври се считат за обичайните периоди за диворастящите гъби.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват печурките и как се съхраняват?

Свежи печурки в близък план

Печурката е класическа ядлива гъба, която често се използва в най-различни ястия. Независимо дали приготвяте пица, гарнитура за паста или сос за шницел – гъбите могат да се използват по най-различни начини. В същото време ароматът им е достатъчно характерен, за да ги поднесете леко гарнирани като основно ястие.

Ето как трябва да съхранявате печурките

Гъбите са чувствителни към външните условия, затова може бързо да се развалят. Затова е нужно да спазвате условията за правилното им съхранение. Топлината е противопоказна. В идеалния случай гъбата трябва да се съхранява на студено и сухо място. Ето защо често се поставя във фризерното отделение на хладилника. Ако печурката е в херметически затворена опаковка (например пластмасова), трябва да я извадите и да я увиете в чиста кърпа, преди да я приберете за съхранение.


Рецепти

Какво можем да приготвим с печурки


Съставки

Какво съдържат печурките 

Свежи печурки в близък план

Печурката има сравнително нискокалоричен състав: около 22 калории на 100 грама. Това се дължи и на факта, че този вид гъби се състоят от 91% вода и около 4% протеини. Съдържа и важни витамини (например витамин К и D), както и минерали като желязо, цинк и калий. 

Хранителна стойност
 

ккал: 24 ккал

Въглехидрати: 0,56 г

Протеини: 4,11 г

Мазнини: 0,25 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,09 мг

Витамин B2: 0,42 мг

Витамин B6: 0,06 мг

Витамин C: 4,9 мг

Витамин E: 0,08 мг

 

Минерали

 

Калций: 11 мг

Желязо: 1,19 мг

Калий: 390 мг

Магнезий: 14 мг

Натрий: 8 мг