Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Гъби – между флората и фауната

Гъбите са образували свой собствен род – поради генетичните си характеристики, те не принадлежат нито към растителното, нито към животинското царство. Те се срещат в най-различни форми – от едноклетъчни организми като култури от дрожди до многоклетъчни организми като ядливи гъби, отровни гъби или дори плесени.

Полезна информация

Пресните гъби имат следните специални свойства

Подобно на растенията, гъбите се хранят с органични хранителни вещества от околната среда. Те се размножават и разпространяват полово и безполово чрез спори и вегетативно чрез разпръскване. Съществуват култивирани и некултивирани видове ядливи гъби. Най-известните представители на ядливи гъби са следните: Манатарки, печурки, гъба пачи крак, брезовка, гъби шийтаке, кладница, обикновена смръчкула, сърнена рогачка, сърнела. Прочетете повече за някои представители на гъбите на следващите страници:

Изображение на пресни гъби

Какво се съдържа в ядливите гъби?

Ядливите гъби са не само изключително нискокалорични, но имат и доста полезен хранителен профил, който може чудесно да допълни индивидуален хранителен режим. Средно 100 грама ядливи гъби съдържат около два до четири грама растителни протеини. Освен това 100 грама ядливи гъби съдържат средно между 20 и 50 калории.

Профил на жизненоважните и минералните вещества в ядливите гъби

Заслужава да се спомене и профил на жизненоважни и минерални вещества в ядливите гъби. Обикновено те съдържат големи количества калий, който е отговорен за предаването на сигнали в клетките на тялото. Освен това гъбите съдържат големи количества магнезий, който противодейства на мускулните схващания. Освен това е добре да споменем съставките – витамин В6 и С, както и малки количества витамин D. Витамин В6 е полезен най-вече за метаболизма, витамин С укрепва имунната система на организма, а витамин D е полезен за кожата, както и за образуването на хормони.


Произход

Откъде произхождат гъбите?

Ядливите гъби съпътстват хората като храна от дълго време.. Смята се, че гъбите са били събирани и приготвяни още през Каменната епоха. Гъбите също така могат лесно да се съхраняват чрез сушене и по този начин са идеална храна за съхранение през зимата. През Средновековието обаче гъбите, които всеки можел да събере в гората, не се радвали на висока кулинарна репутация, а били смятани за „храна за бедните“. Това се променя едва при управлението на крал Луи XIV, който обявява ядливите гъби за деликатес. Ето защо професионалното отглеждане на гъбите започва за първи път около 1650 г., като скоро след това започва отглеждането на гъбите пачи крак и печурките. В азиатския регион, от друга страна, на особено висока популярност се радват гъбите Шийтаке. Професионалното отглеждане на гъби в Азия обаче започва едва през XX век. 


Сезонност

Каква е сезонността на гъбите?

Днес ядливите гъби се отглеждат почти навсякъде по света. С около 1,4 милиона тона ядливи гъби годишно, Китайската народна република е най-големият производител, следванa от САЩ, където се отглеждат около 0,4 милиона тона ядливи гъби годишно. В резултат на това ядливите гъби са достъпни през цялата година. Те могат да се купят както пресни, така и замразени или консервирани.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме гъбите и как да ги съхраняваме?

Изображение на пресни гъби

Обикновено вкусът на ядливите гъби е леко орехов, мек до сладникав, а в зависимост от вида на гъбата – също леко землист. Преди да се консумират, те трябва първо да се обработят термично; въпреки това има някои изключения, например гъбите, при които хемолизинът е отстранен, могат да се консумират и сурови. След термична обработка, ядливите гъби се използват по най-различни начини: Сред най-популярните приложения са гарнитури към пикантни ястия, например месни ястия. Ядливите гъби също така са популярна съставка за супи или яхнии, за зеленчукови ястия или яйца. Маринованите гъби също се използват доста често.

Как да съхраняваме гъбите?

За да се запазят гъбите по най-добрия възможен начин, те трябва да се съхраняват на въздухопропускливо място, което в идеалния случай е и хладно . В това състояние те могат да се съхраняват от 24 часа до няколко дни. Все пак, гъбите трябва да се обработват възможно най-пресни или съответно замразени.Съставки

Какво се съдържа в гъбите?

Ядливите гъби са не само кулинарен деликатес, но и изключително здравословна храна. Гъбите осигуряват достатъчни количества протеини, необходими за изграждането на мускулите, както и различни фибри и съвсем малко мазнини. Гъбените ястия също така съдържат големи количества ценни жизненоважни вещества и минерали и поради това имат подпомагащ метаболизма и имунната система ефект. Въпреки това, ядливите гъби трябва да се консумират в разумни количества, тъй като са сравнително трудни за храносмилане и следователно в известна степен утежняват работата на храносмилателната система. .