Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Трюфели – изключително гъбено удоволствие

Трюфелите са кралете на гъбите. С тях любителите на гурмето са в отлично настроение – истинските трюфели са изключително редки и много търсени. Въпреки че съществуват около 300 разновидности трюфели, малко от тях са годни за консумация. Всъщност само два вида са от кулинарно значение – черните и белите трюфели.

Полезна информация

Трюфелите имат следните специални свойства 

Пресен трюфел в близък план

Характерна особеност на трюфелите е мраморното съдържание на месото, което се вижда в напречния разрез на гъбата. Формата, цветът и структурата на външната обвивка с корави израстъци също са от значение за качеството на трюфелите. Трюфелите са с добро качество, когато консистенцията им е твърда, а мирисът – силен. Миризмата на белия трюфел е по-силна от тази на черния трюфел, а вкусът е по-изтънчен.

Някои видове трюфели са познати още от 3000 г. преди Новата ера. В по-ранни времена трюфелите са считани за афродизиак, затова са били много търсени. Впрочем този слух продължава и до наши дни. В продължение на много години, трюфелите са били и символ на богатство. Само кралете и императорите са могли да си позволят тази специална грудка.


Произход

Откъде произхождат трюфелите?

Трюфелите често произхождат от Прованс, Франция. Те се срещат и в Истрия, Испания, Италия и Унгария, както и в Турция. Отглеждат се и в Австралия и Нова Зеландия, както и в САЩ. Веднага след изваждането на трюфелите от земята, те трябва бързо да се обработят, тъй като при прекалено дълго съхранение или транспортиране, техните съставките бързо се разграждат. Трюфелите трябва да се консумират не по-късно от 14 дни след събирането им, а някои сортове бели трюфели – до 8 дни.


Сезонност

Кога е сезонът на трюфелите?

Белият трюфел е в сезон от октомври до навечерието на Нова година Най-добрите гъби се намират от средата на ноември до края на годината. Сезонът на черните трюфели започва в началото на декември и приключва в средата на март. Тъй като черният трюфел се среща и на австралийския континент, поради смяната на сезоните, черният трюфел има два сезона.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват трюфелите и как се съхраняват?

Пресен трюфел в близък план

Трюфелите се използват само пресни. Ако белият трюфел се нагрее, ароматът му изчезва. Ето защо с него не се готвят ястия. Белият трюфел се консумира прясно настърган върху готовото ястие на масата. Съчетава се добре с пържени или бъркани яйца, ризото, полента и ястия с паста. Тъй като черният трюфел има богат аромат, който не се губи при нагряване, той е много подходящ и за готвене. Съчетава се добре с риба, месо и задушени ястия.

Най-добрият начин за съхранение на трюфелите

Оризът е много подходящ за съхранение на черните трюфели, тъй като запазва трюфела сух и същевременно освобождава летливите съставки в ориза. Това придава на ориза подходящ вкус за ризото с трюфели. Белият трюфел се опакова в креп хартия и след това се съхранява в пластмасова кутия. Важно е да сменяте крепираната хартия веднъж или два пъти дневно, за да отстраните влагата. Влагата отнема от аромата на трюфела. Въпреки това белият трюфел не трябва да се съхранява изцяло сух, тъй като сухотата е толкова вредна за него, колкото и прекалената влага.


Съставки

Какво съдържат трюфелите?

Трюфелите са богати на хранителни вещества, протеини и фибри. Те съдържат витамин С, магнезий, калций и желязо. Те са богати и на антиоксиданти. Те помагат в борбата с възпаленията и унищожават раковите клетки.

Хранителна стойност
 

ккал: 90 ккал

Въглехидрати: 7,4 г

Протеини: 8,29 г

Мазнини: 0,51 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин B2: 0,4 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 5 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 24 мг

Желязо: 3,5 мг

Калий: 526 мг

Магнезий: 24 мг

Натрий: 77 мг