Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ветрогонова гъба – благородна и ядлива

Ветрогоновите гъби са близки родственици на гъбата кладница, но като вкус и външен вид са по-близки до манатарките. Точно както събратята си, ветрогоновите гъби също могат да се култивират и следователно са отлична алтернатива на ястията с гъби манатарки.

Полезна информация

Ветрогоновите гъби имат следните специални свойства

Пресни ветрогонови гъби в близък план

Ветрогоновите гъби се наричат още „кралски кладници“, тъй като са техни близки „роднини“. Кафявите, твърди шапки и белите дръжки са дебели и плътни, на външен вид и вкус наподобяват манатарките и запазват твърдостта си дори когато са сготвени. Ветрогоновата гъба получава името си от това, че расте сравнително близко до земята върху храсти, корени или билки. Поради сравнително високото съдържание на протеини, ветрогоновите гъби са много подходящи за вегетариански или вегански диети. За вегетарианците и веганите, ароматните гъби са богат на протеини заместител на месото, който също така е изключително вкусен.

Ветрогоновите гъби не бива да се мият, тъй като подобно на другите гъби, те лесно поемат вода и по този начин губят голяма част от аромата си. Можете просто да почистите шапките и дръжките с четка за гъби или кухненска хартия и да отстраните изсъхналите краища на дръжките – и сте готови! Впрочем пънчетата може да се използват изцяло.


Произход

Откъде произхождат ветрогоновите гъби?

Ветрогоновата гъба произхожда от Средиземноморския регион, където вирее върху корени и билки. На пазара се предлагат почти изцяло култивирани ветрогонови гъби. Предимствата на култивиране са по-ниските транспортни разходи и по-голямата свежест на продукта. Фактът, че ветрогоновите гъби са малко по-скъпи от други култивирани гъби, като например печурките, се дължи главно на това, че отглеждането на тези фини растения е значително по-сложно. 


Сезонност

Каква е сезонността на ветрогоновите гъби?

Продаваните в търговската мрежа ветрогонови гъби предимно произхождат от стопанства за отглеждане на култивирана продукция. За разлика от манатарките, с които имат доста сходен вкус, ветрогоновите гъби се предлагат през цялата година с постоянно добро качество и на много по-ниска цена.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме ветрогоновите гъби и как да ги съхраняваме?

Пресни ветрогонови гъби в близък план

Подобно на други фини ядливи гъби, например манатарките или кладниците, ветрогоновите гъби могат да се приготвят по най-различни начини. Като ги нарежетена филийки и задушите за кратко в масло или зехтин от тях бързо можете да приготвите вкусно ястие на тиган или отлична гарнитура за много видове ястия от месо, риба, птици, дивеч или агнешко. Освен това универсалните гъби са също толкова вкусни и печени, на скара или задушени. Например, за приготвяне на ароматни зеленчукови ястия, супи, ризото или палачинки. Ветрогоновите гъби са вкусни и в суров вид, например нарязани на ситно в салата или в комбинация с качествен зехтин и малко оцет като средиземноморско карпачо.

Ето как трябва да съхранявате ветрогоновите гъби

Поради високото съдържание на протеини, ветрогоновите гъби могат да се съхраняват само за кратко време. Ароматните гъби имат най-добър вкус когато са пресни; ако ги увиете във влажна кърпа без да ги стягате излишно, те могат да се съхраняват и в отделението за зеленчуци на хладилника в продължение на около седмица.

Ако просто искате да удължите трайността на ветрогоновите гъби, можете също така да ги изсушите или замразите. За целта почистете гъбите, нарежете ги и ги изсушете или ги поставете в подходящи съдове във фризера. Там можете да ги съхранявате до осем месеца.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на ветрогонови гъби


Съставки

Какво съдържат ветрогоновите гъби

Ветрогоновите гъби са здравословни, нискокалорични и съдържат много витамин В3 и В5, които са особено важни за нервната система.