Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Гъби кладница – благородни и ароматни

Гъбите кладница имат консистенция на месо и са измежду най-популярните ядливи гъби в света. Пикантният аромат на месестите ядливи гъби с формата на стрида наистина напомня на телешко месо. 

Полезна информация

Гъбите кладница имат следните специални свойства 

Пресни гъби кладница в близък план

Гъбите кладница имат шапка с формата на стрида и обичаен диаметър между четири до десет сантиметра, но могат да достигнат и до 20 сантиметра. Цветът на гъбите варира от светлобежов до сив и кафяв. Шапката и пънчето са годни за консумация и са еднакво вкусни.

Името на благородните гъби идва от формата на колониите им, които наподобяват колонии от стриди. Белият прашец върху шапката на гъбите не е плесен, а част от самата гъба. Това е характерно за гъбите кладница и не е признак, че са развалени или с лошо качество.


Произход

Откъде всъщност идват гъбите кладница?

Родината на гъбите е Югоизточна Азия, където те растат предимно по букови дървета или изгнила дървесина. По-голямата част от гъбите кладница на пазара са с произход от немски или европейски култури. Ароматните гъби се отглеждат в чували със субстрат, към които се добавят спори от гъбите. Гъбата кладница не се отглежда сезонно и е налична прясна през цялата година. 


Сезонност

Каква е сезонността на гъбите кладница?

Култивираните гъби кладница се предлагат с постоянно качество през цялата година. Изискват се отлични познания за тези вкусни ядливи гъби, в случай че желаете да ги събирате самостоятелно. Те се срещат предимно по мъртвата дървесина на широколистни дървета, като например букови дървета.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме гъбите кладница и как да ги съхраняваме?

Пресни гъби кладница в близък план

Гъбите Кладница имат много ароматен вкус и са изключително разнообразни. Като гарнитура към месни и тестени или оризови ястия, панирани, печени на скара или пържени, в супи или сосове, като пълнеж в тортелини или други кнедли – едва ли има ястие, което не би станало още по-добро с фините гъби кладница. Могат ли гъбите кладници да се консумират сурови? На този въпрос се дават много различни отговори. Култивираните кладници по принцип са безвредни, но при приготвяне, моля да вземете предвид, че са много по-лесно смилаеми, когато са сготвени. Важно! Гъбите трябва да се почистят леко с четка и да се нарежат непосредствено преди приготвянето им, за да не се съкращава излишно техният срок на годност.

При съхранение, моля да вземете предвид следното

 

Както всички гъби, гъбите кладница са с високо водно съдържание и са изключително чувствителни на топлина, натиск и светлина. За удължаване на срока им на годност, те се съхраняват в хладилник. Ако искате да запазите гъбите кладница в продължение на повече от няколко дни, по-добре е да ги изсушите или замразите. 


Съставки

Какво се съдържа в гъбите кладница

Гъбите Кладница са здравословни, с ниско съдържание на калории и съдържат важни хранителни вещества. Дребните гъби съдържат много витамини от група В, фолиева киселина, както и калий и фосфор, а благодарение на фибрите имат и храносмилателен ефект.

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 г

Протеини: 0 г

Мазнини: 100 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин C: 000 мг

Витамин E: 000 мг

 

Минерали

 

Калций: 00 мг

Желязо: 00 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 00 мг

Натрий: 00 мг