Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

От хляб до пица – 13 безглутенови рецепти

Хората, които спазват безглутенова диета, се лишават от глутена, който се съдържа в обикновения хляб или в сладкишите, приготвени от пшенично брашно. Глутенът има ароматизиращи и свързващи свойства при печене и по този начин осигурява свързването на тестото. Този протеин обаче може да се имитира по различни начини. Тук ще научим на какво трябва да обърнем внимание по време на приготвянето и ще се убедим в преимуществата на креативните рецепти без глутен.

Дървена маса, върху която е поставена сива чиния с две филийки хляб, гарнирани с крема сирене, шунка и чери домати, и чиния тип плоча с кърпа за чай, нож и нарязан хляб във форма за хляб.
© Kaufland

Кратко съдържание на тази страница

  • Глутенът се съдържа в зърнените култури и брашното и играе важна роля при печенето. Съществуват обаче безглутенови хлябове или смеси за печене за хора, които са на безглутенова диета. 
  • Предлагат се естествени брашна, които не съдържат глутен. Те се приготвят от царевица, ориз, картофи и псевдозърнени храни, напр. киноа.  
  • При безглутеновата диета не е необходимо да се отказваме от хляба, сладкишите, тестените изделия или пицата. Тук ще намерим вкусни безглутенови рецепти и съвети за ежедневието.
Определение

Какво представлява глутенът?

Глутенът е протеин за съхранение или „слепваща съставка“, който се съдържа в повечето зърнени култури като пшеница, ръж, овес, ечемик, лимец и др., и във всички продукти, произведени от тях като брашно, грис, трици, перлен ечемик, булгур, кускус и сейтан. Всички традиционни зърнени продукти, например хлебни изделия, хляб, макаронени изделия, пица и бира, съдържат в състава си глутен. Когато пазаруваме, добре е да проверим списъка със съставки: Това е необходимо, тъй като глутен се съдържа в безброй продукти, напр. ванилова захар и нишесте. Замразените храни, като рибни пръчици, също се пекат с панировка, съдържаща глутен. Дресингите и сосовете, маринованото тофу, крема сиренето и колбасите също често съдържат глутен. Трябва да внимаваме дори с пастата за зъби и някои козметични продукти. В хранително-вкусовата промишленост глутенът се използва не само като сгъстител и желиращ агент, но и като ароматизиращ агент, стабилизатор и оцветител.


Съдържание на глутен

Кога дадена храна се счита за безглутенова храна?

Продуктите се считат за безглутенови ако съдържат по-малко от 20 милиграма глутен на 1 килограм. Междувременно смесеният и белият хляб, чабата, тостът и много други видове хляб се предлагат в безглутенови варианти, които също са вкусни. Предлагат се паста и дори бира без глутен. Хората, които страдат от непоносимост към глутен или целиакия, редовно прибягват към тези продукти. Нищо не пречи на здравословното и балансирано хранене, дори ако менюто включва само безглутенови храни.  Естествените безглутенови брашна включват предимно псевдозърнени култури като амарант, киноа, просо, но също така и елда, теф, царевица и ориз. Ядките, маслодайните семена и семките също спадат към безглутеновата диета. Бобовите растения и кестените също не съдържат глутен, както и картофеното и царевичното нишесте, картофеното и царевичното брашно и нишестето от тапиока. Към това спадат и млечни продукти без изкуствени оцветители и аромати, както и месо и риба, стига да са без добавки, без подправки и без панировка.


Полезна информация

Печене без глутен: Ето на какво да обърнем внимание

За да си изпечем сами безглутенов хляб, можем да използваме безглутенови смеси за печене. Ако искаме да печем без смес за печене, можем да използваме безглутенови брашна от бобови растения, псевдозърнени култури като амарант, брашно от елда, а като свързващ агент – брашно или нишесте от картофи, оризово брашно или конопено брашно. Трябва да имаме предвид, че не винаги можем да заменим обикновеното брашно с брашно без глутен при съотношение 1:1. Тъй като глутенът като свързващ агент в зърното гарантира, че хлябът и сладкишите няма да се разпаднат, слепващото свойство трябва да бъде осигурено от безглутенови съставки.  Ето защо в повечето рецепти за безглутеново печене няма да намерим само един вид брашно, а често поне два. Лененото брашно може да изпълнява тази функция, а други допълнителни сгъстяващи и желиращи агенти са например ксантанова гума, агар агар или смлени люспи от псилиум. Можем да забъркаме своя собствена смес от безглутеново брашно за печене от две части безглутеново брашно, например оризово брашно, една част нишесте, например картофено нишесте и една част свързващ агент, например нишесте от тапиока или люспи от псилиум. За да гарантираме успех при печенето, трябва да следваме точно рецептата и последователността на съставките, особено когато печем храни без глутен.


Рецепти

Безглутеновите храни могат да бъдат толкова вкусни

Можем да забравим опаснията, че безглутеновата диета означава завинаги да забравим пресния хляб или сладкишите завинаги. Безглутеновото меню също може да бъде разнообразно и вкусно, ако се осмелим да опитаме нови рецепти. Затова тук представяме много идеи, които да ни вдъхновят за безглутеново готвене и печене в кухнята. От хляб до безглутенов блат за пица и гофрети: Да актуализираме списъка за пазаруване и да опитаме вкусните рецепти!

Сладки със захар, пресен хляб и пикантни конопени кифлички

Когато печем без глутен, трябва да проявим малко творчество, за да постигнем вкусен резултат. Да опитаме например протеинови кифлички, които са чудесни за закуска или за кафе. Ако обичаме тъмен хляб, хрупкавият хляб с ленено семе е чудесна рецепта. Ако искаме нещо по-екстравагантно – конопените кифлички с мащерка и пълнеж от крема сирене са идеален избор.

Време е за печене! Да опитаме тези рецепти за безглутенов хляб!


Уникални варианти на пица и паста

Можем да приготвим безглутенов блат за пица точно както класическото – тесто с мая с безглутенови алтернативи на пшеницата, тъй като чистата мая също не съдържа глутен. Вместо брашно можем да замесим и зеленчуци. Много нисковъглехидратни рецепти за пица също са безглутенови, тъй като основата за пица в този случай е приготвена от карфиол. Тук ще открием прости рецепти за двата варианта: За една от версиите се използва тесто без мая с елда и сладки картофи . Другият вариант е пица с карфиол, която също е с ниско съдържание на въглехидрати. Както при обикновената пица, така и при безглутеновата версия. можем да добавим съставки по избор. Кой не обича паста? Тук получаваме три чудесни рецепти за безглутенови ястия с паста, които са наистина вкусни. От вкусни спагети със сьомга и салата с паста до пенне с градински чай и лимон – всеки може да открие по нещо за себе си. В случай че бързаме, можем просто да приготвим любимите ястия, сосове и песто с безглутенова нисковъглехидратна паста. Безглутеновите нудъли например се състоят от хрупкави тиквички, така че приготвянето на така наречените „зудъли“ отнема не повече от пет минути. 

Предлагаме страхотни рецепти за хрупкава пица и вкусна паста!


Картофени гофрети, торти и бисквити приготвени не с пшеничено, а с бадемово брашно

Хората, които спазват безглутенова диета, естествено не искат да се лишат и от сладките тестени изкушения. Това обаче не е необходимо, тъй като предлагаме три вкусни, сладки и безглутенови рецепти за гофрети, торти и бисквити, изпечени с алтернативно брашно. Важно! Захарта, маслото и яйцата са без глутен. Въпреки това други съставки за печене, напр. яйчен крем или бакпулвер, понякога могат да съдържат глутен, затова трябва да следим хранителната информация.

Сладко изкушение – да опитаме безглутенови гофрети, сладкиши или бисквитки!