Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Сок от грейпфрут: екзотична свежест

Сокът от грейпфрут е освежаваща напитка, която се добива от сочните плодове на грейпфрута. Приятното съчетание между сладко и горчиво изкушава с неповторимия си аромат. Производството на сок от грейпфрут започва с избора на зрели грейпфрути, които след това внимателно се изцеждат, за да бъде добит ценният сок.

Полезна информация

Сокът от грейпфрут има следните специални качества

Детайлно изображение на сок от грейпфрут

Сокът от грейпфрут се отличава с различни свойства, които го превръщат в питателна напитка. Съдържа витамин С и антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди и има нисък гликемичен индекс. Освен това сокът от грейпфрут е източник на минерали като калий.


Произход

Откъде произхожда сокът от грейпфрут?

Сокът от грейпфрут произхожда от Карибите, най-вероятно от островите Барбадос и Ямайка, където цитрусовият плод е открит през XVIII век. Точната история на откриването на грейпфрута не е напълно изяснена, но се предполага, че той е резултат от естествена кръстоска между помело (Citrus maxima) и портокал (Citrus sinensis).

Сокът от грейпфрут се добива чрез изстискване на грейпфрути. Това може да се извърши ръчно или с помощта на механични сокоизстисквачки. Сокът може да се консумира директно или да се обработи допълнително, например чрез филтриране и пастьоризиране за повишаване на трайността му.


Сезон

Каква е сезонността на сока от грейпфрут?

Тъй като грейпфрут се отглежда в различни региони по света, сокът се предлага през цялата година. Вкусът варира според основното време за беритба и района на отглеждане.

В Северна Америка и Европа сезонът на грейпфрутите е от ноември до май. Сокът от грейпфрут в този период се приготвя от пресни плодове и е особено вкусен. В други държави, например Австралия и Южна Африка, основното време за беритба е през пролетта и лятото.


Употреба и съхранение

За какво се използва сокът от грейпфрут и как да го съхраняваш?

Сокът от грейпфрут е изключително многообразен и се използва за овкусяване на много храни и напитки. Много е подходящ за освежаваща напитка, която перфектно допълва закуската. Освен това е много подходящ за различни коктейли, например „Greyhound“. Сокът от грейпфрут придава свеж вкус на маринатите за месо или риба, но се използва и в дресинги за салати и в десерти заради плодовата нотка.

Сокът от грейпфрут най-добре се съхранява в хладилник. Препоръчително е сокът да се консумира в рамките на 4-5 дни след отварянето. Сокът от грейпфрут може да се замразява. Най-добре в херметически затворен контейнер или във формички за лед. Преди използване замразеният сок трябва да се размрази бавно в хладилника или на стайна температура. Вкусът и текстурата на сока може да са леко променени след замразяване.



Съставки

Какво съдържа сокът от грейпфрут

Сокът от грейпфрут е богат на хранителни вещества, съдържа витамин С и антиоксиданти като ликопин и витамин А, калий, флавоноиди като нарингин и хесперидин.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 36 kcal

Въглехидрати: 7,2 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,04 mg

Витамин B2: 0,02 mg

Витамин B6: 0,01 mg

Витамин С: 40 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 10 mg

Желязо: 0,2 mg

Калий: 142 mg

Магнезий: 9 mg

Натрий: 1 mg