Майонеза – богат класически сос
Майонезата, понякога наричана за краткост „майо“, принадлежи към категорията на сосовете с технология на студено производство. В класическия вид минималното съдържание на мазнини е 50%, като тя често се използва за приготвяне на деликатеси или за салати.
Майонезата притежава следните специални характеристики
Основа за класическата майонеза е смес от вода и олио. Тези две съставки не се смесват при нормални обстоятелства. За да стане това възможно, като емулгатор се използва яйчен жълтък, който съдържа веществото лецитин. Жълтъкът придава и цвета на майонезата.
Откъде произхожда майонезата?
Приготвянето на майонеза датира от XVIII век, по-точно от Балеарските острови и пристанищния град Махон. По време на празненства се приготвя сос със студена смес, който впоследствие се внася във Франция и оттам се разпространява по цял свят. Възможно е това да е вариант на испанския сос айоли, който представлява основна рецепта от ситно счукан чесън, разбит с олио, за да се получи емулсия. Айоли се споменава в писмени източници още през 1024 г.
Каква е сезонността на майонезата?
Майонеза се произвежда през цялата година.
За какво може да се използва майонезата и как се съхранява?
Майонеза може да се използва като основа за други сосове, като подправка и като самостоятелен сос за различни ястия и салати. Класически пример за това е картофената салата. Без консерванти майонезата може да се съхранява само две до три седмици. От друга страна, домашно приготвената майонеза издържа само няколко дни. Предлаганата в търговската мрежа майонеза има срок на годност от няколко месеца до години поради наличието на консерванти. Препоръчително е майонезата да се съхранява в хладилник след отваряне и извън хладилник преди отваряне.
Ето какво съдържа майонезата
Майонезата съдържа растително масло, което е част от нейните съставки. Майонезата съдържа витамин Е, фолиева киселина, витамин А, ниацин, биотин и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, фосфор и мед.
ккал: 490 ккал
Въглехидрати: 5 гр
Протеини: 0,5 гр
Мазнини: 52 гр
Витамин А: 30 µg
Витамин B1: 0,01 мг
Витамин В2: 0,02 мг
Витамин В6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 5 мг
Калций: 10 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 9 мг
Магнезий: 2 мг
Натрий: 750 мг