Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Майонеза – богат класически сос

Майонезата, понякога наричана за краткост „майо“, принадлежи към категорията на сосовете с технология на студено производство. В класическия вид минималното съдържание на мазнини е 50%, като тя често се използва за приготвяне на деликатеси или за салати.

Полезна информация

Майонезата притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на майонеза

Основа за класическата майонеза е смес от вода и олио. Тези две съставки не се смесват при нормални обстоятелства. За да стане това възможно, като емулгатор се използва яйчен жълтък, който съдържа веществото лецитин. Жълтъкът придава и цвета на майонезата.


Произход

Откъде произхожда майонезата?

Приготвянето на майонеза датира от XVIII век, по-точно от Балеарските острови и пристанищния град Махон. По време на празненства се приготвя сос със студена смес, който впоследствие се внася във Франция и оттам се разпространява по цял свят. Възможно е това да е вариант на испанския сос айоли, който представлява основна рецепта от ситно счукан чесън, разбит с олио, за да се получи емулсия. Айоли се споменава в писмени източници още през 1024 г.


Сезон

Каква е сезонността на майонезата?

Майонеза се произвежда през цялата година.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва майонезата и как се съхранява?

Детайлно изображение на майонеза

Майонеза може да се използва като основа за други сосове, като подправка и като самостоятелен сос за различни ястия и салати. Класически пример за това е картофената салата. Без консерванти майонезата може да се съхранява само две до три седмици. От друга страна, домашно приготвената майонеза издържа само няколко дни. Предлаганата в търговската мрежа майонеза има срок на годност от няколко месеца до години поради наличието на консерванти. Препоръчително е майонезата да се съхранява в хладилник след отваряне и извън хладилник преди отваряне.Съставки

Ето какво съдържа майонезата

Майонезата съдържа растително масло, което е част от нейните съставки. Майонезата съдържа витамин Е, фолиева киселина, витамин А, ниацин, биотин и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, фосфор и мед.

Хранителна стойност
 

ккал: 490 ккал

Въглехидрати: 5 гр

Протеини: 0,5 гр

Мазнини: 52 гр

Витамини

 

Витамин А: 30 µg

Витамин B1: 0,01 мг

Витамин В2: 0,02 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 5 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 9 мг

Магнезий: 2 мг

Натрий: 750 мг