Кедрови ядки – изисканите семена
Кедровите ядки се добиват от шишарката на иглолистното дърво пиния (pinius pinea), което произхожда от Средиземноморския регион и достига до 30 метра височина. То е познато също и като „средиземноморски бор“ или „чадъровиден бор“.
Кедровите ядки притежават следните специални характеристики
Продълговатите кедрови ядки са бежови на цвят и имат матова лъскава повърхност, когато са обелени. Формата им донякъде напомня на оризови зърна, но са по-дебели и са с дължина около два сантиметра. Кедровите ядки имат много фин, леко смолист вкус и напомнят на бадемите. Тръпчивият аромат на кедровите ядки става още по-наситен и ядков ако бъдат запечени внимателно в тиган без мазнина. Те се съчетават особено добре със средиземноморски ястия, салати и песто. Кедровите ядки съдържат микроелемента селен и ненаситени мастни киселини.
Скъпо удоволствие
Кедровите ядки са едни от най-скъпите ядки в света. Плодовете си струва да се събират само от дървета на минимална възраст 20 години. Шишарките, които съдържат семената, се събират ръчно от така наречените „пинерос“. Основната разлика между тях и всички останали ядки е, че те са много по-меки.
Откъде произхождат кедровите ядки?
Кедровите ядки произхождат от Азия. Ядките на европейския бор произхождат от Испания, Португалия, Франция и Турция. Те се добиват предимно от диворастящи дървета, поради което кедровите ядки са сравнително скъпи. По-евтините ядки са с произход от Китай, Корея или Афганистан.
Каква е сезонността на кедровите ядки?
Кедровите ядки се предлагат през цялата година. Въпреки това реколтата се добива от октомври до април.
За какво може да се използват кедровите ядки и как се съхраняват?
В кухнята кедровите ядки са популярна съставка в пестото или оризовите ястия поради ядковия си вкус и високото съдържание на мазнини. Те са подходящи и като съставка за печене и за овкусяване на десерти, сладолед или пудинги. Също така те са добра добавка към салати и плодове и зеленчуци. Можем просто да хапнем вкусните семена. Ако леко ги запържим в тигана, уникалният им аромат ще се развие още по-силно.
Така кедровите ядки се запазват пресни
Трябва да бъдат съхранявани на сухо, хладно и по възможност защитено от светлина място. Белените кедрови ядки не могат да се съхраняват дълго време, тъй като бързо гранясват поради високото съдържание на мазнини. Кедровите ядки, които се продават без черупки, обикновено се съхраняват в прозрачни торбички с обозначен срок на годност, който трябва да се спазва.
След отваряне на опаковката, кедровите ядки се съхраняват в хладилника до по-нататъшна употреба. Кедровите ядки с черупки трябва да бъдат абсолютно сухи и да се съхраняват по същия начин, в противен случай много бързо ще бъдат нападнати от плесен. Трябва да вземем предвид, че кедровите ядки могат да се съхраняват в черупки в продължение на два-три месеца.
Ето какво съдържат кедровите ядки
Кедровите ядки включват в състава си ненаситени мастни киселини, фибри и протеини.
ккал: 674 ккал
Въглехидрати: 20,5 гр
Протеини: 13 гр
Мазнини: 60 гр
Витамин А: 8 µg
Витамин B1: 1,3 мг
Витамин В2: 0,23 мг
Витамин В6: 0,11 мг
Витамин С: 2 мг
Витамин Е: 13,7 мг
Калций: 12 мг
Желязо: 5,2 мг
Калий: 600 мг
Магнезий: 235 мг
Натрий: 4 мг