Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Меден пъпеш – сладък, нискокалоричен

Овалните, яркожълти или зелени медени пъпеши са едни от най-едрите представители на своя вид и тежат до 4 килограма. Както подсказва името, вкусът им е деликатно сладък и леко тръпчив. Това ги прави еднакво популярни както за сладки плодови салати или коктейли, така и за приготвяне на солени ястия със сирене Манчего, прошуто или сьомга.

Полезна информация

Свойства на медения пъпеш

Пресен пъпеш „Медена роса“ в близък план

Меденият пъпешсе състои от почти 90% вода. Ето защо той е особено подходящ като освежаващо средство за утоляване на жаждата през горещите летни месеци. Съдържанието на калории е сравнително ниско: С 50 килокалории на 100 грама пъпешът е отлична алтернатива за хора, които се грижат за здравето си. Пъпешът е плод с кръгла или овална форма с дължина между 15 и 30 см и дебелина между 8 и 15 см. Зрелите пъпеши достигат тегло до четири килограма.


Произход

Откъде произхожда меденият пъпеш?

Родината му е Африка. Той е с произход от Западна Африка и Египет, а по-късно се появява в Азия и Америка. Оттогава насам този вид пъпеш се отглежда в цял свят. Китай, Италия, Испания и Гърция са основните държави, в които се отглежда меден пъпеш. Пъпешът предпочита горещ и сух климат. При определени условия може да се отглежда и в оранжерия. Днес повечето пъпеши от този сорт идват от Испания, Бразилия и Коста Рика.


Сезонност

Кой е върховият сезон на медения пъпеш?

Тъй като тези пъпеши се отглеждат по цял свят, сезонът им на зреене варира в зависимост от местоположението. В северното полукълбо сезонът за прибиране на реколтата от тези пъпеши обхваща основно месеците от юни до октомври, поради което той се счита за летен плод. В южното полукълбо този пъпеш обикновено се бере между февруари и май. Предимството на изместените сезони обаче е, че пъпешите са налични в търговската мрежа през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва медения пъпеш и как се съхранява?

Пресен пъпеш „Медена роса“ в близък план

Пъпешът може да се консумира в чист вид, но е идеален и за плодова салата, смутита или плата със сирена. Може да се съхранява на стайна температура, но след разрязване трябва да се съхранява в отделението за плодове в хладилника.


Рецепти

Какво можеш да приготвиш с меден пъпеш


Съставки

Какво се съдържа в медения пъпеш

Пъпеш „Медена роса“ съдържа важни витамини и минерали. Витамин А, например, се съдържа в големи концентрации. Той е много важен за клетките на човешкия организъм, както и за очите. Благодарение на високото съдържание на вода, пъпеш „Медена роса“ предлага преди всичко освежаване. Освен това пъпешът съдържа множество жизненоважни вещества и минерали и затова може да се счита за нискокалорична и здравословна закуска между храненията.  

Хранителна стойност

 

ккал: 54 ккал

Въглехидрати: 12,4 г

Протеини: 0,9 г

Мазнини: 0,1 г

Витамини


Витамин А: 
783 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,02 мг

Витамин B6: 0,09 мг

Витамин C: 32 мг

Витамин E: 0,1 мг

Минерали

 

Калций: 13 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 330 мг

Магнезий: 10 мг

Натрий: 20 мг