Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Манго: тропически вкус

Мангото е много любим плод, който се нарича още „екзотичната царица“. То има обелка, подобна на кожа, със зеленикав, жълт до червен цвят. Отдолу се крие сладко-ароматната месеста част, която е подобно на вкус на това на прасковата.

Полезна информация

Мангото има следните специални качества 

Прясно манго в детайлен изглед

Мангото (mangifera indicа) се числи към смрадликовите, които са от семейството на покритосеменните. Влакнестата месеста част е жълта, а тънката, гладка обелка е зелена, преминаваща в лилаво. Мангото има относително голяма, овална ядка. Най-често плоската ядка е свързана с месестата част и при консумация трябва да се отдели от нея. Мангото се бере зряло и се транспортира до нас със самолет. То е много сладко и богато на влакнини.

Така расте мангото

Манговото дърво достига на височина до 45 метра и на върха е до десет метра широко. То е вечнозелено. Новопоникналите листа първо са светлорозови. По-късно стават тъмнозелени. Има над 1000 различни вида манго. Те се различават по форма, размер и вкус. Манготата са узрели напълно, когато върху кората се появят малки черни точки.


Произход

Откъде произхожда мангото?

Родината на мангото е между Асам (щат в Индия) и Мианмар (Бирма) или Борнео. Това ще рече, че мангото произлиза от индийското или от филипинското манго. Днес мангото идва от държави, в които има тропически гори. Главен производител както и преди е Индия. В Европа мангота се отглеждат в Испания и на Канарските острови.


Сезон

Каква е сезонността на мангото?

Мангото може да се купува през цялата година. Основният период на събиране на реколтата в областите, в които се отглежда, е много различен. В Бразилия прясното манго се бере основно от януари до март, в Коста Рика – от март до август, а в Кения – от октомври до май.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 15.07.2024 до 21.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мангото и как се съхранява?

Прясно манго в детайлен изглед

Мангото е най-вкусно в чиста форма, но също така и в плодова салата или направено на плодови смутита, сладолед и сок. Естествено, то намира приложение и в апетитни ястия. Преди да се консумира, мангото първо се бели, след това месестата част се реже от ядката. Мангото може да се вари на мармалад или от месестата част да се приготвя сладолед. Най-известната употреба обаче е чътнито от манго. В Азия плодовете се ядат и неузрели.

Така се съхраняват мангота

Узрялото манго трябва да се консумира бързо по възможност. Ако още не е узряло, може да се съхранява и да доузрява при стайна температура за около седмица. Тъй като мангото е чувствително към студ, то не трябва да се съхранява в хладилник. Нарязаните парченца манго могат обаче да се замразяват.Съставки

Ето какво съдържа мангото*

Мангото съдържа витамини A, C, E, мед, калий и пектин и се характеризира с ниското съдържание на натрий.

Хранителна стойност
 

kcal: 57 kcal

Въглехидрати: 12,5 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,5 g

Витамини

 

Витамин А: 205 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,13 mg

Витамин С: 37 mg

Витамин Е: 1 mg

 

Минерали

 

Калций: 10 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 170 mg

Магнезий: 18 mg

Натрий: 5 mg