Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Хрупкав хляб – хрупкав енергиен източник

Хрупкавият хляб произхожда от Северна Европа. Историята на произхода на хрупкавия хляб започва с необходимостта от запазване на реколтата, тъй като лятото на Скандинавския полуостров е кратко. 

Полезна информация

Хрупкавият хляб притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на хрупкав хляб

Тъй като летният сезон и сезонът на зреене са кратки в Северна Европа, находчивите северняци разработват оригинални идеи за запазване на реколтата. Например целенасоченото отстраняване на голяма част от влагата по време на печене. Това води до създаването на хрупкав и твърд хляб, който се съхранява в продължение на няколко месеца. Затова хрупкавият хляб може да съдържа не повече от 10% влага. Той не може да плесенясва поради ниското съдържание на влага.

Ето какво съдържа хрупкавият хляб

Хрупкавият хляб традиционно е с по-ниско съдържание на калории и високо такова на баластни вещества. Съставът му варира според съставките и вклюва и хранителни вещества като протеини, калций, магнезий, цинк и желязо. Хрупкавият хляб е с ниска плътност.


Произход

Откъде произхожда хрупкавият хляб?

Хрупкавият хляб произхожда от Швеция, където се нарича knäkkebröd, „Knackbrot“, т.е. „хрупкав хляб“. Хрупкавият хляб е познат от около 1 000 години; той има дълъг срок на годност поради ниското си съдържание на влага и е бил важен продукт на корабите на викингите.


Сезон

Каква е сезонността на хрупкавия хляб?

Хрупкавият хляб се пече много кратко на висока температура, след което се изсушава. Това значително намалява съдържанието на вода, което води до типичната хрупкава текстура. Той се предлага целогодишно.

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва хрупкавият хляб и как се съхранява?

Детайлно изображение на хрупкав хляб

Типичният хрупкав хляб може да се консумира с различни добавки - сирена, колбаси, различни разядки и салати, пастет. За да остане хрупкавият хляб възможно най-дълго време хрупкав, трябва да се съхранява на тъмно и сухо място. Добре опакован, срокът му на годност е десет месеца. Хрупкавият хляб не бива да се съхранява в близост до пресен хляб, тъй като може да поеме влага.


Съставки

Ето какво съдържа хрупкавият хляб

Хрупкавият хляб съдържа витамини, минерали, мастни киселини и баластните вещества.  

Хранителна стойност
 

ккал: 318 ккал

Въглехидрати: 66 г

Протеини: 10 г

Мазнини: 1,5 г

Витамини

 

Витамин А: 6 µg

Витамин B1: 0,2 мг

Витамин B2: 0,18 мг

Витамин B6: 0,3 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 4 мг

 

Минерали

 

Калций: 55 мг

Желязо: 4,7 мг

Калий: 436 мг

Магнезий: 68 мг

Натрий: 463 мг