Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ръжен хляб – лек и ароматен

Ръженият хляб се приготвя от ръжено брашно. За разлика от пшеничното тесто в него липсва така нареченият „глутен“, който осигурява подходящите за печене свойства на пшеничния хляб. Поради тази причина се нуждае от закваска, за да стане годен за печене.

Полезна информация

Ръженият хляб притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на пресен ръжен хляб

В сравнение с пшеничния хляб, ръженият хляб има този недостатък, че без добавяне на закваска би се разпаднал и изобщо не би могъл да се пече. Най-малкото не би имал приятната пухкава, но твърда за отхапване консистенция, с която сме свикнали. Въпреки това безквасният вариант винаги е полезен, когато е необходим хляб, който трябва да се съхранява изключително дълго време, например по време на дълги пътувания с кораб. 


Произход

Откъде произхожда ръжения хляб?

Традиционно приготвеният ръжен хляб съдържа ръжено брашно, вода, сол и набухвател. В миналото за такъв обикновено е служела мая или закваска. При промишленото производство на хляб се използват и други добавки за подобряване на тестото. Това са емулгатори, които помагат за по-доброто смесване на съставките и придават на тестото по-голям обем, и нишестено брашно, което свързва водата. Мазнината и захарта придават на тестото собствен вкус.


Сезон

Каква е сезонността на ръжения хляб?

Ръженият хляб е пресен продукт, който се предлага през цялата година. 

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ръжения хляб и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен ръжен хляб

За закуска, вечеря или просто между храненията – здравословният ръжен хляб е сред основните храни и може да се комбинира с различни гарнитури. Ръженият хляб е пресен продукт, който трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Ако не се консумира, след няколко дни ще се втвърди.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на ръжен хляб


Съставки

Ето какво съдържа ръжения хляб

Белият хляб не съдържа почти никакви хранителни вещества или баластни вещества, а само калории. При ръжения хляб нещата са различни. Той е богат на витамини, минерали и микроелементи и по този начин допринася за здравето и ежедневното доставяне на хранителни вещества в организма.

Хранителна стойност
 

ккал: 219 ккал

Въглехидрати: 45,7 г

Протеини: 6,7 г

Мазнини: 1 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,18 мг

Витамин B2: 0,12 мг

Витамин B6: 0,2 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 29 мг

Желязо: 2,5 мг

Калий: 244 мг

Магнезий: 35 мг

Натрий: 523 мг