Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пумперникел – традиционен за Германия

Първоначалният произход на думата „Pumpernickel“ остава скрит в историята. Съществуват много различни версии. Те варират от средновековна ругатня до атрибут на митичното старогерманско създание коболд. 

Полезна информация

Пумперникелът притежава следните специални характеристики

Пресен пумперникела в детайлен изглед

Невероятно, но факт: В съдебните протоколи на Инквизицията, дори дяволът е наричан „Помперникел“. В действителност обаче това е пълнозърнест хляб с вестфалски произход. Традиционната рецепта за пумперникел включва само шрот и цели ръжени зърна. Целите зърна се разпукват в топла вода. Това е необходимо условие, за да станат зърната годни за печене. Тестото на пумперникела се пече на пара при температура 100 градуса по Целзий в продължение на 16 часа. Типичното оцветяване е резултат от така наречената „реакция на Маяр“. 


Произход

Откъде произхожда пумперникелът?

Тъмният пумперникел води началото си от вестфалската кухня. Произходът на този вид хляб се дължи не толкова на висше хлебарско изкуство, колкото на щастливо стечение на обстоятелствата. Когато съпругата на хлебаря от Зьост Хаферланд забравила тестото за хляб в бавно охлаждащата се фурна, с изненада открила нов кулинарен деликатес. От 1570 г. насам пещите в най-старата пекарна в Германия в Зьост не са спирали да работят. По стара традиция там вече дванадесето поколение произвежда пумперникел. 


Сезон

Каква е сезонността на пумперникела?

Пумперникелът е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пумперникелът и как се съхранява?

Пресен пумперникела в детайлен изглед

Пумперникелът, гарниран с шунка, сьомга или сирене, често се поднася на хапки върху студени подноси. Благодарение на карамелизацията на нишестето, хлябът придобива собствена сладост и затова е еднакво подходящ за десерти и сладкиши Тортата или кремът от пумперникел са свидетелство за универсалността на този популярен вид хляб.

Ето как да съхраняваме пумперникел

Влажният и крехък пумперникел се характеризира с дълъг срок на годност. Плътно опакован във фолио, хлябът може да се съхранява в продължение на месеци. Пумперникелът често се продава и в кутии, в които запазва свежестта и аромата си до една година.Съставки

Ето какво съдържа пумперникелът

Пумперникелът има своето място в балансирания хранителен режим. В сравнение с белия хляб, пумперникелът съдържа повече баластни вещества. Съставът му включва витамини, например витамин В3, както и минерали като калий, магнезий, желязо и натрий.

Хранителна стойност
 

ккал: 185 ккал

Въглехидрати: 36,5 г

Протеини: 7,4 г

Мазнини: 1 г

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,08 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 55 мг

Желязо: 2,1 мг

Калий: 338 мг

Магнезий: 80 мг

Натрий: 370 мг