Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Многозърнест хляб – вкусно разнообразие

Многозърнестият хляб се пече от поне три, но обикновено от повече различни зърна или зърнени култури. Най-голям дял имат пшеничното и ръженото брашно, към които се добавят други зърнени култури като спелта, ечемик, овес, а също и царевица. 

Полезна информация

Многозърнестият хляб притежава следните специални свойства 

Детайлно изображение на пресен многозърнест хляб

Разнообразието от зърна в многозърнестия хляб придава вкус и определя характера на хляба. В многозърнестия хляб обикновено се използва смес от няколко вида брашно, предимно пълнозърнесто, но също така пшенично, от спелта и ръжено. Използваните семена са ленено семе, сусам, тиквено семе, слънчогледово семе. Много тъмни са само хлябовете от пълнозърнеста ръж. Има разлики и в начина на предварителна обработка на зърното.

Подготовка на зърното

На първо място, разбира се, познаваме брашното, което се получава чрез смилане на зърната, а след това използваме и едро смляно зърно, което означава, че зърната за многозърнестия хляб са едро смлени, т.е. натрошени. Олющването на зърното също играе роля. Неолющените преработени зърна съдържат повече витамини. Зърнените култури се използват и като люспи за многозърнест хляб, например овесени ядки, които се добавят към сместа за печене. 


Произход

Откъде произхожда многозърнестият хляб?

Самият хляб съществува, откакто хората са уседнали и са започнали да отглеждат зърнени култури. Съществуват общо повече от 3 000 вида хляб. Германците са световни шампиони по консумация на хляб. В никоя друга страна по света не се пекат, продават и консумират ежедневно толкова много видове хляб, колкото в Германия. Съществуват около 300 различни вида и постоянно възникват нови. 


Сезон

Каква е сезонността на многозърнестия хляб?

Пресен многозърнест хляб се предлага през цялата година.

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва многозърнестия хляб и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен многозърнест хляб

Всички видове многозърнест хляб са особено вкусни със сирена, гарнирани с домати и краставици, просто намазани с масло, с мармалад, мед, с различни разядки и пастети за мазане и поръсени с билки. За въображението няма граници. Позволено е всичко, което е предпочитано и вкусно. Добре е пресния многозърнест хляб да се консумира в рамките на няколко дни. Преди хлябът да изпръхне и да се втвърди, препоръчва се съхранение на сухо и тъмно място в съд за хляб. Хлябът може и да се замразява.Съставки

Ето какво съдържа многозърнестият хляб

Многозърнестият хляб съдържа съставките на пълнозърнестите храни. Това означава минерали, микроелементи и ферменти. 

Хранителна стойност
 

ккал: 216 ккал

Въглехидрати: 42,8 г

Протеини: 7,6 г

Мазнини: 1,6 г

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,13 мг

Витамин B2: 0,12 мг

Витамин B6: 0,19 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 27 мг

Желязо: 2,2 мг

Калий: 290 мг

Магнезий: 70 мг

Натрий: 523 мг