Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Багета – хрупкав бял хляб

Багетата е дълго печено изделие, най-често приготвяно от пшеничено брашно. По правило багетата е много ефирна, хрупкава и вкусна. Висококачествената багета има въздушни джобове (пори), които се дължат на метода на производство и използването на мая.

Полезна информация

Багетата притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на прясна багета

Багетата е известна още като френски хляб, парижки хляб, парти хляб или метър хляб и обикновено се приготвя от пшенично брашно. Характеризира се с хрупкава изпечена коричка и въздушни пори. Въпреки че има много различни рецепти, всички багети имат една обща черта: Пшенично брашно с високо съдържание на глутен, вода и мая. След омесването тестото трябва да се съхранява на хладно място и да се остави да почине. Обикновено тестото престоява една нощ. Типичната багета тежи между 250 и 310 грама, дължината ѝ е от 50 до 70 сантиметра, а диаметърът – около 5 сантиметра.

Разновидности на багетата 

В Испания багетата се нарича бара (на испански език „пръчка“). Други вариации се дължат на различните видове брашно и добавки. Други често срещани видове брашно освен пшеничното са например брашно от лимец, пълнозърнесто брашно или ръжено брашно. Под добавки се разбират предимно семена като слънчогледови или тиквени семки, сусам, мак и ленено семе.


Произход

Откъде произхожда багетата?

Багетата не произхожда от Франция, както би могло да се предположи, а е създадена във Виена в средата на XIX век и е пристигнала във Франция чрез емигрант. Днес тя е популярна и се произвежда в цял свят.


Сезон

Кога е сезонът на багетата?

Багетата се предлага целогодишно.

Предлаганите от нас хлебни изделия

Валидни от 22.07.2024 до 28.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва багетата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна багета

Багетите са част от типичната френска закуска. Можете да ѝ се насладите и като допълнение към вино и сирене или да я използвате за фондю със сирене. Добре опакованите багети се запазват пресни между един и два дни. Разопаковани, обаче, те се втвърдяват само след няколко часа. Тъй като е пресен продукт, в идеалния случай трябва да се консумира в същия ден.Съставки

Ето какво се съдържа в багетата

Багетите съдържат основно въглехидрати, протеини, и мазнини.

Хранителна стойност
 

ккал: 260 ккал

Въглехидрати: 55,4 г

Протеини: 7,9 г

Мазнини: 0,7 г

Витамини

 

Витамин А: 4 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,05 мг

Витамин B6: 0,09 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 18 мг

Желязо: 1,2 мг

Калий: 130 мг

Магнезий: 19 мг

Натрий: 418 мг