Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пшенично-ръжен хляб – универсален продукт

В Европа хлябът е една от незаменимите храни. При това в никоя друга страна по света не се пекат, продават и консумират толкова много видове хляб, колкото в Германия. Понастоящем има повече от 300 различни вида хляб, включително пшенично-ръжен хляб. 

Полезна информация

Пшенично-ръженият хляб притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на пшенично-ръжен хляб

Пшенично-ръженият хляб се усвоява пълноценно и е лесносмилаем. За да може пшенично-ръженият хляб да се нарече такъв, съдържанието на пшеница трябва да е най-малко 50% и най-много 90%. Останалата част се състои от ръжено брашно. Пшенично-ръженият хляб се приготвя с помощта на закваска.

Вкусът му е ароматен и леко кисел. Колкото по-високо е съдържанието на пшеница, толкова по-нежен е хлябът. Пшенично-ръженият хляб е подходящ не само за солени гарнитури, но и за намазване със сладки продукти. Съхранението играе важна роля, тъй като пшеничният хляб не може да се съхранява дълго време и бързо мухлясва, особено ако съдържанието на пшеница е много високо. Пшенично-ръженият хляб е най-пресен през първите три дни след изпичане. Колкото по-високо е съдържанието на ръж в хляба, толкова по-дълго той остава пресен.


Произход

Откъде произхожда пшенично-ръжения хляб?

Хлябът по принцип е една от най-старите храни изобщо. Хлябът с квас като например пшенично-ръжения хляб е познат още от Древен Египет, въпреки че откриването на процеса на ферментация може да е било случайно. Съществуват данни, че подобни хлябове са били печени в Египет още преди 5 000 години и с течение на времето са стигнали оттам до Европа. В Древен Рим изобретения като машината за месене и мелницата са спомогнали за приготвянето на хляба във вида, в който го познаваме днес. 


Сезон

Каква е сезонността на пшенично-ръжения хляб?

Пшенично-ръженият хляб е продукт, който се предлага целогодишно.

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пшенично-ръжения хляб и как се съхранява?

Детайлно изображение на пшенично-ръжен хляб

Пшенично-ръженият хляб се предлага в различни форми и е един от най-често продаваните видове хляб. Може да се намери по рафтовете както като хляб за тостер, така и като пълнозърнест хляб от пшеница и ръж. В зависимост от начина на приготвяне и съотношението на смесване свойствата, а оттам и възможните приложения на пшенично-ръжения хляб са различни. Вероятно обаче най-често го срещаме на трапезата за закуска, където може да се комбинира с най-различни гарнитури до насита. Пшенично-ръженият хляб може да се използва и за закуска с вкусна гарнитура през почивките.

Ето как пшенично-ръженият хляб остава пресен

За съхранението на пшенично-ръжения хляб трябва да се осигури суха среда и възможно най-ниска влажност защото, ако тя е твърде висока, това е идеална среда за развитие на плесени. Обратно – за предотвратяване на изсъхването на печивото е препоръчително да се съхранява в найлонов плик или затворена кутия.

Подходящи са дървени кошници за хляб, тъй като позволяват оптимален обмен на влага. Съхранението в хладилник не е подходящо. Температурите и високата влажност водят до по-бързо стареене и разваляне на пшенично-ръжения хляб. Хлябът може да се замрази във фризера за няколко дни. За да се запази консистенцията му, трябва да се размрази на стайна температура. 


Съставки

Ето какво съдържа пшенично-ръжения хляб

По принцип белият хляб съдържа малко хранителни вещества и фибри. Пшеничното брашно съдържа много въглехидрати, но за сметка на това няма почти никакви засищащи качества. При хляба по принцип е вярно, че прекомерната му консумация може да има по-скоро отрицателен ефект върху здравето. Причината е високото съдържание на сол, което може да бъде опасно, особено в случай на различни предшестващи заболявания като високо кръвно налягане.

Хранителна стойност
 

ккал: 224 ккал

Въглехидрати: 47,7 г

Протеини: 6,7 г

Мазнини: 1,1 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,14 мг

Витамин B2: 0,07 мг

Витамин B6: 0,09 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 36 мг

Желязо: 1,7 мг

Калий: 177 мг

Магнезий: 40 мг

Натрий: 553 мг