Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пълнозърнест хляб – наистина с цялото зърно

Пълнозърнестият хляб се състои от минимум 90% пълнозърнесто брашно в зърнената част. Пълнозърнестото брашно може да се определи като брашно, получено от зърнени култури, в които са смлени и люспите на семената и кълновете. 

Полезна информация

Пълнозърнестият хляб притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на пълнозърнест хляб

За пълнозърнест хляб се предпочитат ръж или пшеница но често се използват и спелта, двузърнест лимец, ечемик и овес. Освен от пълнозърнесто брашно, пълнозърнестият хляб се състои от вода, мая и сол. При хляб с квас млечнокиселите бактерии се добавят като набухвател. Заедно с дрождените гъбички те осигуряват втасването на хляба. Някои видове зърнени култури могат да се пекат само като заквасено тесто. Това гарантира, че жизненоважните вещества в пълнозърнестото брашно могат да се оползотворят по-добре по време на хранене. Другите съставки според вида хляб могат да бъдат подправки, ядки, семена.


Произход

Откъде произхожда пълнозърнестият хляб?

Историята на хляба датира отпреди 10 000 години. От него до днес са се появили няколко хиляди вида хляб.


Сезон

Кога е сезонът на пълнозърнестия хляб?

Пълнозърнестият хляб е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пълнозърнест хляб и как се съхранява?

Детайлно изображение на пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е чест гост на нашата трапеза. Особено вкусен е с ароматно сирене, но въображението няма граници при гарнирането на филийките пълнозърнест хляб. Пълнозърнестият хляб може да се съхранява най-много седмица. За тази цел трябва да се съхранява в кутия за хляб на тъмно и сухо място. Ако искаме да го запазим за по-дълго време, трябва да го замразим. 


Съставки

Ето какво съдържа пълнозърнестият хляб

Тъй като при производството на пълнозърнестото брашно се смилат и люспите на семената и кълновете, брашното изглежда по-тъмно от традиционното типово брашно. Благодарение на частите от люспата пълнозърнестото брашно съдържа фибри, а поради съвместната обработка на кълновете – разнообразни хранителни вещества. От друга страна типовите брашна са видове брашна, които се различават по класа на смилане на зърното. Колкото по-нисък е типът на брашното, толкова по-малко вещества се съдържат в него. Например при пшеничното брашно тип 405, т.нар. екстракционно или бяло брашно, се смила само ендоспермът на зърнената ядка.

Хранителна стойност
 

ккал: 213 ккал

Въглехидрати: 38,7 г

Протеини: 7,3 г

Мазнини: 1,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,18 мг

Витамин B2: 0,15 мг

Витамин B6: 0,15 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,8 мг

 

Минерали

 

Калций: 37 мг

Желязо: 2,03 мг

Калий: 291 мг

Магнезий: 55 мг

Натрий: 527 мг