Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Талиатели – безкрайна наслада

Талиателите (от италианския глагол „tagliare“, „режа“) са лентовидни нудли, при които отделните нудли са оформени като дълга плоска лента. Подобно на другите видове италианска паста, талиателите се произвеждат от грис от твърда пшеница или брашно. В зависимост от региона в тестото за паста понякога се добавя и яйце. 

Полезна информация

Талиателите имат следните специални качества

Детайлно изображение на талиатели

Плоската форма на талиателите напомня на панделка за подарък. А за ценителите вкусните италиански талиатели са наистина винаги като подарък. Талиателите приличат на фетучините, но разликата е, че първите са малко по-широки от фетучините – около пет до десет милиметра. Друга разлика: Талиателите произхождат от региона Емилия-Романя, а фетучините – от Абруцо на източното крайбрежие на Италия.

Талиателите имат и трети роднина: пастата папарделе от Тоскана. Тя се произвежда от същото тесто като талиателите и фетучините, но е с вълнообразен ръб. Спагетите Болонезе, както са известни в Германия, не са познати в тази им форма в Италия, особено в Болоня. Там обаче се сервира подобно ястие с талиатели, „tagliatelle al ragù“.


Произход

Откъде произхождат талиателите?

Талиателите възникват през XV век в италианския регион Емилия-Романя. Според легендата един придворен готвач се вдъхновил от разкошната коса на принцеса Лукреция Борджия. В чест на брака ѝ с Алфонсо д'Есте той оформил лентичките паста в сложни гнезда и ги посветил на принцесата и нейния съпруг. 


Сезон

Каква е сезонността на талиателите?

Талиатели могат да се купят сушени, а понякога и пресни през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват талиателите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на талиатели

Тъй като талиателите обикновено се приготвят пресни, те имат грапава и пореста повърхност. Това ги прави идеални за гъсти месни сосове, например с говеждо, телешко, свинско, дивеч или дори заек. Особено класически е месният сос ragù alla bolognese. Вегетарианските алтернативи (някои от които могат да се приготвят и за вегани) като briciole e noci (корички хляб и ядки), uovo e formaggio (яйце и сирене) или простото, но много вкусно pomodoro e basilico (домати и босилек) са също много вкусни.

Как да съхраняваме талиателите правилно?

Сготвените талиатели издържат в хладилника ден-два без проблем. Изсушените талиатели могат да се съхраняват практически неограничено дълго време. След отваряне, обаче, опаковката трябва да се затваря внимателно и плътно или да се пресипе в херметически затворен съд, например стъклен буркан. Така защитена, пастата може да се съхранява в шкаф, чекмедже или килер за следващото ястие с паста.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на талиатели


Съставки

Ето какво съдържат талиателите

Както всички видове паста, талиателите съдържат много въглехидрати, малко протеини, захар и баластни вещества. 

Хранителна стойност
 

ккал: 350 ккал

Въглехидрати: 71,8 г

Протеини: 11,5 г

Мазнини: 1,9 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг